Patiëntenzorg Onderzoeken Uitgebreid echo-onderzoek

Geavanceerd ultrageluidonderzoek uitgebreide echo (GUO)

Het geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO) is het meest uitgebreide echo-onderzoek dat mogelijk is. We onderzoeken lichamelijke afwijkingen bij jouw ongeboren kindje. Het is uitgebreider dan de 20 weken echo. lees meer

Geavanceerd ultrageluidonderzoek uitgebreide echo (GUO)

Het geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO) is het meest uitgebreide echo-onderzoek dat mogelijk is. We onderzoeken lichamelijke afwijkingen bij jouw ongeboren kind. We doen deze echo als je een verhoogd risico hebt op afwijkingen of omdat er tijdens de zwangerschap al een afwijking bij het kind gevonden is.

De echo werkt met onhoorbare geluidsgolven en brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. Soms is het nodig om ook een inwendige (vaginale) echo te maken om alle structuren goed in beeld te krijgen. De echo duurt ongeveer 45 minuten. Bij een tweelingzwangerschap onderzoeken we beide kinderen apart. Dan duurt het onderzoek dus langer.

Wanneer een uitgebreid echo-onderzoek?

Het geavanceerde ultrageluidonderzoekis geen standaard echo-onderzoek. We voeren dit onderzoek alleen uit als er een verhoogd risico of een vermoeden op lichamelijke afwijkingen is bij het ongeboren kind. lees meer

Wanneer een uitgebreid echo-onderzoek?

Het geavanceerde ultrageluidonderzoekis geen standaard echo-onderzoek. We voeren dit onderzoek alleen uit als er een verhoogd risico of een vermoeden op lichamelijke afwijkingen is bij het ongeboren kind. Een uitgebreide echo doen we o.a. als: 

  • er een verhoogde kans op een afwijking bij het kindje is op basis van de familiegeschiedenis
  • er (mogelijke) afwijkingen gezien zijn tijdens de 13 of 20 wekenecho 
  • er een afwijkende uitslag bij de NIPT is

Waarom een uitgebreid echo-onderzoek?

Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kind een afwijking heeft. lees meer

Waarom een uitgebreid echo-onderzoek?

Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kindje een afwijking heeft. Dan kunnen zij zich daarop voorbereiden, zodat ze na de geboorte goed voor hun baby kunnen zorgen. We zorgen er dan voor dat de bevalling in het juiste centrum plaatsvindt en de juiste zorg beschikbaar is. Ook zijn er een paar aangeboren afwijkingen die we al in de baarmoeder kunnen behandelen. Als we ernstige afwijkingen vaststellen, besluiten sommige mensen om de zwangerschap te beëindigen. Wettelijk gezien mag je je zwangerschap tot de termijn van 24 weken beëindingen.

De uitslag

De uitslag krijg je meteen na de echo. Als we (ernstige) afwijkingen zien, krijg je een gesprek met de gynaecoloog. Soms moeten we meerdere onderzoeken doen om je een juiste diagnose te kunnen geven.  lees meer

De uitslag

De uitslag krijg je meteen na de echo. Als we (ernstige) afwijkingen zien, krijg je een gesprek met de gynaecoloog. Soms moeten we meerdere onderzoeken doen om je een juiste diagnose te kunnen geven. 

Vervolgonderzoek

Soms doen we een vruchtwaterpunctie, bloedonderzoek of MRI, om de onderliggende oorzaak op te sporen. Daarbij proberen we om zo goed mogelijk in beeld te krijgen wat de aandoening inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn. Je bepaalt zelf of je aan het aanvullend onderzoek deelneemt.

Soms levert het vervolgonderzoek geen aanvullende informatie op. Er kan ook blijken dat je zwanger bent van een kind met een bepaalde aandoening. Je krijgt dan een gesprek met één of meerdere specialisten, die de gevolgen van de aandoening voor jouw kind uitgebreid met je bespreken.

Onderzoek Prenatale diagnostiek

Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij ongeboren kinderen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet