Patiëntenzorg Onderzoeken Verzamelen van 24-uurs urine

Urine verzamelen

Uw behandelend arts heeft u gevraagd uw urine gedurende 24 uur te sparen. U heeft van de verpleegkundige op de polikliniek bokalen gekregen. Hierin kunt u de urine bewaren. lees meer

Urine verzamelen

Uw behandelend arts heeft u gevraagd uw urine, gedurende 24 uur, te sparen. De verzameling gaat als volgt:

  • U begint ’s morgen met verzamelen, bijvoorbeeld om 8.00 uur. U mag natuurlijk ook een uur eerder of later beginnen, als dat beter uitkomt. U bent de volgende dag dan ook een uur eerder of later klaar.
  • U begint met een lege blaas. U plast dus eerst uit in het toilet. Hierna begint de verzameling.
  • Van de verpleegkundige op de polikliniek krijgt u bokalen mee. Hierin kunt u de urine bewaren. Alle geproduceerde urine vangt u in deze bokalen op. Sommige patiënten hebben aan 1 bokaal genoeg. U hoeft niet door te gaan tot u de bokalen vol heeft.
  • U vangt de volgende dag (24 uur later) om 8.00 uur ’s morgens voor de laatste keer uw urine op. De gespaarde urine brengt u dezelfde dag naar de polikliniek Urologie.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Aandachtspunten


Vang álle urine op

Vang élke keer dat u moet plassen uw urine op. Als u het 1 keer vergeet is het onderzoek niet gelukt en moet u op een andere dag opnieuw beginnen.

Alleen inleveren op weekdagen

U kunt uw urine alleen op doordeweekse dagen naar het ziekenhuis brengen. Begin het opvangen van de urine dus op zondag, maandag, dinsdag, woensdag of donderdag (niet op vrijdag of zaterdag).

Breng direct langs

Breng de gespaarde urine na het 24-uurs onderzoek dezelfde dag nog naar de polikliniek. U kunt het niet in de koelkast bewaren.

2 keer 24 uurs urine = 2 keer langsbrengen

Als u 2 keer 24-uurs urine moet sparen, brengt u dit in 2 keer naar de polikliniek. Na 24 uur brengt u het eerste deel, en 24 uur later het tweede deel.

Inleveren bij Poli Urologie

U kunt de verzamelde urine inleveren bij de verpleegbalie van de poli Urologie: route 725.

Meer informatie


Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet