Patiëntenzorg Onderzoeken Echografie van de prostaat

Wat is een echografie?

Tijdens het onderzoek (echografie) maken we foto’s van de prostaat en de omgeving ervan. Dit doen we met apparatuur, waarbij we een beeld verkrijgen van de prostaat met behulp van ultrageluidsgolven. lees meer

Wat is een echografie?

Door middel van onderzoek proberen we vast te stellen wat er aan de hand is met uw prostaat. Meestal is er sprake van een goedaardige vergroting of een ontsteking. Soms worden de klachten veroorzaakt door een kwaadaardig gezwel in de prostaat.

Tijdens het onderzoek (echografie) maken we foto’s van de prostaat en de omgeving ervan. Dit doen we met apparatuur, waarbij we een beeld verkrijgen van de prostaat met behulp van ultrageluidsgolven. De frequentie van die golven is zo hoog, dat het geluid door de mens niet te horen is.


Contact

Polikliniek Urologie

Dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Neem op de dag van het onderzoek een licht ontbijt en eventueel een lichte lunch. U kunt normaal drinken. Het is zelfs van belang dat u een volle blaas heeft. Probeer daarom de laatste 2 uur voor het onderzoek uw plas op te houden. Als u toch moet plassen, meld het dan. Uw behandelend arts bepaalt of we uw urine verder onderzoeken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek brengen we een dun buisje in uw anus. In het buisje zit een zender en ontvanger. De arts kan het beeld van uw prostaat zien op het beeldscherm. lees meer

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek brengen we een dun buisje van een paar centimeter uw anus in. In het buisje zit een zender en een ontvanger. De zender zendt ultrageluidsgolven uit. De ontvanger vangt ze vervolgens op. De arts kan het beeld van uw prostaat zien op het beeldscherm. Op een tweede scherm kunt u meekijken en krijgt u uitleg over het beeld. Tijdens het onderzoek maken we foto’s van de prostaat. Meestal eindigt hiermee het onderzoek. Het onderzoek is vrijwel pijnloos. Het duurt ongeveer 10 minuten.


Na het onderzoek

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is meestal geen probleem. Als dat mogelijk is, krijgt u de uitslag van de echografie direct na het onderzoek. Als de uitslagen nog besproken moeten worden met de uroloog, maken we daarvoor een afspraak met u.

Meer informatie


Polikliniek Urologie

De Urologie Polikliniek ziet en behandelt patiënten na doorverwijzing door huisarts of specialist. Onze verschillende artsen hebben veel expertise in huis. lees meer

Uw eerste afspraak op de polikliniek

Tijdens deze afspraak heeft u een gesprek met een arts of verpleegkundig specialist. Voor sommige onderzoeken is het belangrijk dat u de juiste voorbereidingen treft. Zo moet u soms met een volle blaas komen. Lees daarom vooraf de informatie en instructies voor uw afspraak. lees meer

Uw eerste afspraak op de polikliniek

Tijdens deze afspraak heeft u een gesprek met een arts of verpleegkundig specialist. Voor sommige onderzoeken is het belangrijk dat u de juiste voorbereidingen treft. Zo moet u soms met een volle blaas komen. Lees daarom vooraf de informatie en instructies voor uw afspraak.

Afspraakspreekuur

Uw eerste bezoek aan de polikliniek Urologie duur meestal 20 minuten.

Wachttijden
Op de polikliniek Urologie werken we met een afspraakspreekuur. Dit heeft als doel de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Toch kan het voorkomen dat u even moet wachten. De medewerkers van de polikliniek doen hun uiterste best de wachttijd te beperken. Op de informatieschermen aan de muur laten we de mogelijke uitlooptijden van de spreekuren zien.

Spreekuur arts
Het soort spreekuur en de aard van de verwijzing bepaalt welke arts u gaat onderzoeken en/of behandelen. Het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis. Hierdoor kan het zijn dat u contact heeft met verschillende artsen. Deze artsen kunnen assistenten in opleiding (uroloog in opleiding ) of stafartsen zijn.

Uw hoofdbehandelaar

Op onze afdeling krijgt u te maken met meerdere zorgverleners. Zij werken in verschillende functies of volgen verschillende opleidingen. Zij zorgen samen voor u en uw behandeling. Uw behandelend specialist is als hoofdbehandelaar eindverantwoordelijk. Hij of zij zorgt onder andere voor een goede afstemming tussen de zorgverleners. Op de afdeling Urologie werken meerdere urologen die staflid zijn en optreden als hoofdbehandelaar. Tijdens het eerste bezoek krijgt u van uw arts (kan een uroloog in opleiding zijn) of verpleegkundige te horen wie uw hoofdbehandelaar is. Als het voor u toch onduidelijk is wie uw hoofdbehandelaar is, vraag het dan na. Dit kan op elk moment tijdens uw behandeling.
  • Medewerkers
  • Intranet