Patiëntenzorg Onderzoeken Echografie van de prostaat met punctie

Wat is een echografie van de prostaat met punctie?

Met behulp van een echokop nemen we prostaatweefsel weg via de anus. U krijgt een aantal prikjes in de prostaat. De patholoog anatoom stelt vast of het om kwaadaardig weefsel gaat. Is dit niet het geval, dan is er mogelijk sprake van een prostaatontsteking of een goedaardige prostaatvergroting.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Het onderzoek


Voor het onderzoek

U krijgt een recept voor antibiotica. Uw behandelend arts overlegt met u over het gebruik van bloedverdunners. Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. lees meer

Voor het onderzoek

Antibiotica

Via uw behandelend arts krijgt u 2 tabletjes antibiotica in de vorm van Ciproxin (500 mg). U neemt 1 tablet in 2 uur vóór het onderzoek en 1 tablet 10 uur ná het onderzoek. 
Als u allergisch bent voor antibiotica, moet u dit te laten weten aan uw behandelend arts.

Bloedverdunners

Van de bloedverdunnende medicijnen mag u acetylsalicylzuur (ascal) gewoon blijven gebruiken. Bij alle overige bloedverdunnende medicijnen overlegt u met uw behandelend arts hoeveel dagen van tevoren u moet stoppen. 

Eten en drinken

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.

Vervoer

Wij adviseren u om niet zelf auto te rijden of met de fiets te komen en iemand te vragen om u van en naar het ziekenhuis te brengen.


Hoe werkt het onderzoek?

Met een echografie is uw prostaat zichtbaar op een scherm. We doen de echografie met een speciaal staafje via de anus vanuit de endeldarm. Tijdens het onderzoek maken we ook een foto van uw prostaat. lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

U ligt op uw linkerzij op de onderzoekstafel met uw onderlichaam ontbloot en uw knieën opgetrokken. Met echografie is uw prostaat zichbaar op een scherm. U kunt dat zelf ook zien. De prostaat ligt vrij ver naar achteren. Hierdoor is het lastig om hem van voren goed te kunnen zien. Daarom doen we de echografie met een speciaal staafje via de anus vanuit de endeldarm. Tijdens het onderzoek maken we ook een foto van uw prostaat.

Punctie

Soms kunnen we met een inwendige echografie niet goed genoeg zien wat er precies met uw prostaat aan de hand is. Ook kan het zijn dat uw arts vermoedt dat er een kwaadaardig gezwel in uw prostaat zit. Dan doen we een punctie. Via de anus en de endeldarm brengt de verpleegkundig specialist of arts-assistent een naald in uw prostaat. Vervolgens wordt er een stukje weefsel uit uw prostaat weggehaald. De punctie doet bijna geen pijn, omdat de binnenkant van de endeldarm bijna gevoelloos is. Het weggenomen weefsel onderzoeken we onder een microscoop.


Na het onderzoek

De meeste mannen hebben na het onderzoek geen pijn. U kunt wat bloed hebben in de urine, ontlasting en in het sperma. De uitslag krijgt u binnen twee weken na het onderzoek. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan en kunt u naar huis. Het is beter om niet zelf naar huis te rijden. De meeste mannen hebben na het onderzoek geen pijn. U kunt wat bloed via de anus verliezen. Dit duurt meestal kort. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan mag u daar meestal 's avonds weer mee beginnen.

Bijwerkingen

U kunt wat bloed hebben in de urine, de ontlasting en in het sperma. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Dit is meestal na één of twee weken over. Het sperma kan wat langer een andere kleur hebben. Als u uw antibiotica op de goede manier slikt, is de kans op een infectie heel klein. Zit er bloed bij de urine? Drink dan minimaal twee liter vocht per dag om de blaas goed te spoelen.

Wanneer contact opnemen?

  • Heeft u na drie dagen nog veel bloed bij de ontlasting? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
  • Krijgt u koorts boven de 38,5 graden Celsius of koude rillingen? Dan heeft u waarschijnlijk een ontsteking. Neem contact op met het ziekenhuis. Overdag kunt u bellen naar de polikliniek en buiten kantoortijden naar de spoedeisende hulp.

Uitslag

Bij het maken van de afspraak voor het onderzoek is meteen een afspraak gemaakt voor het bespreken van de uitslag en de vervolgbehandeling. Deze afspraak is binnen twee weken na het onderzoek.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet