Patiëntenzorg Behandelingen Blaasspoeling met DMSO

Over de behandeling

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in uw blaas. Dit verkleint de kans op het terugkomen van blaastumoren. Blaasspoelingen met DMSO voeren we vaak uit bij interstitiële cystitis (IC). lees meer

Over de behandeling

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in uw blaas. Dit verkleint de kans op het terugkomen van blaastumoren. Blaasspoelingen met DMSO voeren we vaak uit bij interstitiële cystitis (IC). DMSO is een medicijn dat ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Ook ontspant het de spieren van uw blaas.
 
Voordelen van de blaasspoeling zijn:
  • Het werkzame middel komt meteen op de juiste plaats. Hierdoor kunnen we een hogere dosering medicijnen toedienen. Dit heeft veel meer effect.
  • De bloedbaan neemt weinig vloeistof op vanuit de blaaswand. Hierdoor blijven de bijwerkingen zeer beperkt.
 
Een nadeel van de spoeling is dat u gekatheteriseerd wordt. Dit betekent dat de behandelend arts via de plasbuis een dun slangetje bij u inbrengt. Dit kan een urineweginfectie veroorzaken.

Voor de behandeling

Het is belangrijk dat u voor de spoeling niet te veel drinkt, zodat u tijdens de behandeling minder snel aandrang krijgt om te plassen.

De behandeling wat kunt u verwachten?

Eerst wordt u gekatheteriseerd. Vervolgens brengt de verpleegkundige de spoelvloeistof in en verwijdert hij of zij de katheter. U probeert de vloeistof 30 minuten in te houden. lees meer

De behandeling wat kunt u verwachten?

Een verpleegkundige voert de DMSO spoeling uit. Eerst wordt u gekatheteriseerd. Dit betekent dat de verpleegkundige via de plasbuis een slangetje bij u inbrengt en uw blaas leegmaakt. Vervolgens brengt hij of zij de spoelvloeistof in. Dit is ongeveer 50 ml. Daarna verwijdert hij of zij de katheter. U probeert de vloeistof 30 minuten in te houden. Het is daarom belangrijk dat u voor de spoeling niet te veel drinkt. Zo heeft u minder snel aandrang om te plassen. De eerste keer blijft u gedurende dit half uur in het ziekenhuis en plast u hier ook uit. Als het de eerste keer goed gaat, kunt u bij de volgende spoelingen meteen naar huis na het inbrengen van de vloeistof.


Na de behandeling waar moet u rekening mee houden?

Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na de spoeling extra drinkt. Dit om infecties te voorkomen. Uw klachten kunnen de eerste dagen na de spoeling verergeren. Ook kan uw adem een onaangename geur hebben en kunt u een branderig gevoel hebben in uw plasbuis. Het kan zijn dat u wat bloed plast. lees meer

Na de behandeling waar moet u rekening mee houden?

Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na de spoeling extra drinkt om infecties te voorkomen.

Bijwerkingen

Uw klachten kunnen de eerste dagen na de spoeling verergeren. Daarna nemen ze weer af. U kunt last krijgen van het volgende:
  • Een beetje DMSO komt via de blaaswand in uw bloedbaan. Via uw bloedbaan komt het in uw longen en zo ook in uw adem terecht. Dit kan een aantal dagen zorgen voor een stinkende adem.
  • U kunt een branderig gevoel in uw plasbuis hebben en wat bloed plassen. Dit komt met name door het katheteriseren. Als u genoeg drinkt gaan deze klachten vrij snel over. Als deze klachten na 2 dagen nog niet minder of over zijn, neemt u contact op met de polikliniek Urologie of uw behandelend uroloog.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Poliplein C0
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725 (Poliplein C0)

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet