Patiëntenzorg Behandelingen Scrotumcorrectie bij hydrocèle of spermatocèle

Over hydrocèle of spermatocèle

Een hydrocèle of een waterbreuk is een goedaardige zwelling van de balzak ontstaan door een vochtophoping in een vliesje rondom de testikel. Bij een spermatocèle is een holte in de balzak gevuld met spermacellen. lees meer

Over hydrocèle of spermatocèle

Een hydrocèle of een waterbreuk is een goedaardige zwelling van de balzak ontstaan door een vochtophoping in een vliesje rondom de testikel. De zwelling geeft meestal geen pijn, maar kan wel een zwaar gevoel veroorzaken. Bij een spermatocèle is een holte in de balzak gevuld met spermacellen. Dit ontstaat vaak na een sterilisatie. De bijbal (epididymus) slaat normaal gesproken het zaadvocht op in verzamelbuisjes. Een van deze buisjes kan sterk vergroten tot een holte gevuld met spermacellen. Een spermatocèle is vaak buiten de zaadbal te voelen. Zowel hydrocèle als spermatocèle kunnen ontstaan door een ontsteking of een ongeval. Soms kunnen we geen directe oorzaak vinden. Als u klachten krijgt, kan een operatie nodig zijn. Een correctie van een hydrocèle noemen we ook wel een Winkelmanplastiek genoemd.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

We nemen u meestal op de dag van de operatie op. Voor de behandeling scheren we het operatiegebied. De arts maakt een wondje in het scrotum en neemt de zwelling weg. lees meer

De behandeling

We nemen u meestal op de dag van de operatie op. U verblijft dan 1 of 2 dagen op de Dagbehandeling Operatiekamers of op de Verpleegafdeling Urologie/Gynaecologie/Hoofdhalschirurgie. Voor de behandeling scheren we het operatiegebied. Vervolgens maakt de arts een wondje in het scrotum en neemt de zwelling weg. Bij terugkomst op de afdeling heeft u een infuus voor vocht. Als u goed wakker bent mag u meteen weer eten en drinken. U moet 6 uur na de operatie kunnen plassen. Als dat goed gaat, en u ook zonder problemen kunt eten en drinken, verwijderen we het infuus. U krijgt op de operatiekamer een zogenaamde suspensoir aan om het scrotum te ondersteunen. De volgende dag mag u deze vervangen door een strakke onderbroek of zwembroek. De hechtingen lossen vanzelf op.


Na de behandeling

De eerste week tot 2 weken na de operatie adviseren wij u rustig aan te doen. U mag niet te veel lopen en niet fietsen. Dit om het wondje goed te laten genezen. Meestal kunt u na 1 tot 2 weken weer werken. Overleg bij zwaar lichamelijk werk met de arts of 2 weken rust voldoende is.

Maak een afspraak bij Urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak op de Urologie Polikliniek stuurt uw huisarts of verwijzend specialist een schriftelijke verwijzing. lees meer

Maak een afspraak bij Urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak op de Urologie Polikliniek stuurt uw huisarts of verwijzend specialist een schriftelijke verwijzing naar:

Radboudumc
Huispost 723
Urologie Polikliniek
T.a.v. Chef van de polikliniek
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen

Afspraak

Als wij uw schriftelijke verwijzing hebben ontvangen, krijgt u een vragenlijst over uw gezondheidstoestand en een vragenlijst voor uw persoonsgegevens toegestuurd. Komt de datum of tijd voor de eerste afspraak u niet uit? Bel ons dan om de afspraak te verzetten. Voor vervolgafspraken kunt u contact opnemen met de administratie. Soms vindt de behandelend arts het nodig eerst verder onderzoek te doen.

Spoed

Neem bij spoedgevallen na 17.00 en in het weekend contact op met de uroloog via (024) 361 11 11. Voor eventuele behandeling meldt u zich bij de Spoedeisende Hulp.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet