Patiëntenzorg Behandelingen Bekkenfysiotherapie bij prostaatoperatie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Na een prostaatoperatie kunnen uw bekkenbodemspieren en de sluitspier de blaas soms niet goed afsluiten. Dit geeft ongewenst urineverlies, vooral bij activiteiten. Dit noemen we stressincontinentie. Met oefeningen kunt u uw bekkenbodemspieren trainen.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Voor de operatie Wat kunt u doen?

Het is verstandig om een paar weken voor de operatie al te beginnen met oefeningen voor uw bekkenbodem. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan u hierbij helpen. lees meer

Voor de operatie Wat kunt u doen?

​Tijdens een voorbereidend gesprek geeft een oncologieverpleegkundige uitleg over de operatie en ontvangt u meer achtergrondinformatie. Ook ontvangt u informatie over bekkenbodemspiertraining. Zij zal u doorverwijzen naar een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut bij u in de buurt.

Het is verstandig om een paar weken voor de operatie al te beginnen met oefeningen voor uw bekkenbodem. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan u hierbij helpen. U kunt een bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt vinden via www.defysiotherapeut.com. De verpleegkundige geeft u een brief mee voor uw behandelend bekkenfysiotherapeut. Deze kunt u meenemen naar uw eerste afspraak met de fysiotherapeut.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

De bekkenbodem­spieren

De bekkenbodemspieren bevinden zich aan de onderzijde van het bekken. De bekkenbodem is een soort plaat die bestaat uit spieren en bindweefsel. Het bindweefsel kunt u niet trainen, maar de spieren wel. lees meer over de oefening

De bekkenbodem­spieren

De bekkenbodemspieren zitten aan de onderkant van het bekken. De bekkenbodem is een soort plaat die bestaat uit spieren en bindweefsel. Het bindweefsel kunt u niet trainen, de spieren wel. U kunt proberen of u uw bekkenbodemspier kunt voelen.
Als u op een harde stoel zit, voelt u in iedere bil een botje. Dit zijn de zitbeenknobbels. Hiertussen zit de bekkenbodemspier. Aan de voorkant zit deze vast aan het schaambeen en aan de achterkant aan het stuitje. Als u de bekkenbodemspier aanspant, voelt u dat uw anus naar binnen trekt en dat uw scrotum wordt opgetild. Als u de bekkenbodemspier weer ontspant, zakken anus en scrotum naar beneden.

Oefening

Ga op uw rug liggen met opgetrokken knieën en leg uw handen losjes op de buik. U kunt uw knieën ondersteunen met een opgerolde handdoek of een kussen. U voelt de adembeweging in de buik. Wanneer u inademt, gaat de buik omhoog. Wanneer u uitademt gaat de buik naar beneden. Span tijdens het uitademen uw bekkenbodemspieren aan. Nadat u uitademt, probeert u deze spieren aangespannen te houden, terwijl u blijft in- en uitademen. Het is belangrijk dat u het ontspannen van de bekkenbodemspier goed voelt. Doe de oefening in het begin vijftien keer en dat drie keer per dag. Hou vijf tot tien tellen vast en neem tien tellen rust tussendoor.

Toiletadviezen

Ga goed rechtop op het toilet zitten. Zet uw voeten plat op de grond en leg uw handen op uw bovenbenen. Ontspan de bekkenbodemspieren en plas in één keer rustig helemaal uit. Meepersen helpt niet, het kan zelfs de plasbuis dichtdrukken. Komt er geen urine meer? Kantel dan rustig uw bekken een paar keer naar voren en naar achteren. Zo stromen de laatste restjes urine naar de plasbuis en kunt u deze uitplassen. Span uw bekkenbodemspieren even goed aan, en ontspan hem daarna. Sta daarna pas op. Sommige mannen plassen liever terwijl ze staan. Overleg dit even met uw bekkenfysiotherapeut. Plast u staand? Probeer ook goed te ontspannen en pers niet. 
 


 


Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?

Zodra u geen katheter meer heeft, kunt u beginnen met de bekkenbodemspieroefeningen. U maakt zelf een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut waar u voor de operatie al bent geweest. Zorg dat de afspraak zo snel mogelijk is nadat de katheter is verwijderd. lees meer

Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?

Zodra u geen katheter meer heeft, kunt u beginnen met de bekkenbodemspieroefeningen. U maakt zelf een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut waar u voor de operatie al bent geweest. Zorg dat de afspraak zo snel mogelijk is nadat de katheter is verwijderd.

De bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut begint rustig met de oefeningen en zal u steeds meer oefeningen geven. De fysiotherapeut kan biofeedback gebruiken. Dit apparaat laat op een simpele manier zien hoe actief de bekkenbodemspieren zijn. Biofeedback kan u helpen te leren hoe u deze spieren goed kunt aan- en ontspannen. Bij biofeedback brengt de fysiotherapeut een inwendige elektrode bij u in. Dit noemen we een probe. Om hygiënische redenen kunt u alleen uw eigen probe gebruiken. Deze probes koopt u bij uw fysiotherapeut. Ziektekostenverzekeringen vergoeden de probes meestal niet.

Behandeling Prostaat­verwijdering

Radicale prostatectomie is een operatie waarbij de gehele prostaat en (deel van) de zaadblaasjes worden verwijderd in verband met prostaatkanker. Het doel is om de gehele prostaat, inclusief de tumor, en zaadblaasjes te verwijderen. lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet