Patiëntenzorg Behandelingen Neuromodulatie bij de enkel door PTNS voor de overactieve blaas

Wat is PTNS?

We behandelen uw klachten met elektrische stimulatie bij de enkel door Percutaneous Tibial Nerve Stimulation (PTNS). lees meer

Wat is PTNS?

We behandelen uw klachten met elektrische stimulatie bij de enkel door Percutaneous Tibial Nerve Stimulation (PTNS). We stimuleren een onderbeenzenuw via een naald in uw huid. Hierbij blokkeren we de foute of ongewenste prikkeling uit uw kleine bekken. Dit doen we door een elektrisch signaal te sturen naar een zenuwtak bij uw enkel. Deze zenuwtak staat in verband met de zenuwen van de organen in het kleine bekken, zoals de blaas, endeldarm en de sluitspier. Door het stimuleren van de onderbeenzenuw beïnvloeden we het gedrag van uw zenuwen die naar de bekkenorganen lopen op een positieve manier.

 

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Voor wie?

PTNS gebruiken we bij verschillende problemen met de blaas. lees meer

Voor wie?

PTNS gebruiken we bij verschillende problemen met de blaas:
  • Overactieve blaasklachten. Hierbij zijn er meestal klachten van vaak kleine beetjes plassen en veel aandrang, waarbij ook ongewild urineverlies kan voorkomen.
  • Urineretentie of onderactieve blaas. Hierbij kan de blaasspier onvoldoende samenknijpen, waardoor u niet goed kunt leegplassen of helemaal niet kunt plassen.

Voorbereiding

Wij verzoeken u om thuis uw voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. U mag geen crème op uw onderbenen en voeten gebruiken op de dag van uw behandeling.

De behandeling

We prikken met een zeer dunne naald door uw huid in het been, net boven de enkel. Ook plaatsen we een plakelektrode op uw hiel. Vervolgens verbinden we de naald en de plakelektrode met een stimulatieapparaat.

lees meer

De behandeling

We prikken met een zeer dunne naald door uw huid in het been, net boven de enkel. Ook plaatsen we een plakelektrode op uw hiel. Vervolgens verbinden we de naald en de plakelektrode met een stimulatieapparaat. Als we dit apparaat activeren, stimuleert het de zenuw in uw onderbeen. De zenuwstimulatie doet geen pijn, maar kan wel vreemd aanvoelen.

We voeren de behandeling poliklinisch uit. Dit doen we 1 keer per week, gedurende 30 minuten. Het traject bestaat uit 14 behandelingen gedurende 14 opeenvolgende weken. Direct na iedere behandeling kunt u weer naar huis.

Als het effect van de behandeling goed is, kunt u er in overleg met uw behandelend arts voor kiezen met deze behandeling door te gaan. Dit kan eventueel met een aangepast behandelschema voor een langere periode. Ook kunt u er dan voor kiezen om de PTNS met alleen plakelektroden thuis zelf te doen.

Als u het vermoeden heeft zwanger te zijn, of de wens heeft binnenkort zwanger te raken, vertel dit dan aan uw uroloog. Overleg met hem of haar of het gewenst is om de PTNS behandeling voort te zetten.

Meer informatie

Deze behandeling wordt uitgevoerd door UIrologie of Gynaecologie. Afhankelijk van uw klachten wordt u doorverwezen naar één van de specialismen.


Na de behandeling

Risico’s en bijwerkingen zijn bij PTNS minimaal. Het kan voorkomen dat de plaats waar de naald werd geprikt nog wat geïrriteerd is of dat u na de behandeling nog een lichte trilling of wat pijn in uw onderbeen voelt.

Uw opname bij het Radboudumc

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer

Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet