Patiëntenzorg Aandoeningen Kromstand van de penis

Wat is kromstand van de penis?

Kromstand van de penis noemen we ook de aandoening van Peyronie. De aandoening komt voor bij mannen van 18 tot 80 jaar. lees meer

Wat is kromstand van de penis?

Kromstand van de penis kan aangeboren zijn, of ontstaan later in het leven (= verworven). Op deze pagina gaat het over de verworven kromstand van de penis. Kromstand van de penis noemen we ook de aandoening van Peyronie. De aandoening komt voor bij mannen van 18 tot 80 jaar. Soms voelt u een verharding in de penis; dit noemen we plaque. De kromstand kan in elke richting zijn. 

Klachten

De penis trekt krom tijdens erectie. De erectie vermindert soms in kracht en de penis wordt korter en/of smaller. Seks kan moeilijker of soms onmogelijk zijn. Na een tijdje wordt de aandoening stabiel: de kromstand neemt niet meer toe en de erectie doet geen pijn meer. 

Oorzaken

We weten niet wat de oorzaak van Peyronie is. We denken dat het komt doordat het kapsel rond de zwellichamen van de penis beschadigd is. Dit geeft te veel littekenreactie in het kapsel. De beschadiging kan ontstaan door seks, maar bijvoorbeeld ook door een val op een fietsstang of een trap in het kruis tijdens het sporten. Vaak ontstaat het echter spontaan. Arteriosclerose wordt eveneens als oorzaak genoemd.

Ten dele speelt ook erfelijkheid een rol. Veel mannen met Peyronie of een familielid hebben verkorte spieren, pezen of gewrichtskapsels in de handpalm of voetzool. Dit is zo bij 20-47% van de patiënten. 

Afspraak seksuoloog

Een operatie heeft invloed op de manier waarop u seks beleeft. Uw arts verwijst u altijd door naar een seksuoloog. De seksuoloog begeleidt u voor- en na uw operatie.


Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Onderzoek naar de kromstand

Neem bij uw eerste afspraak in het ziekenhuis twee foto's mee van de kromstand van uw penis in erectie: één van boven en één vanaf de zijkant. Het geeft uw arts een goed beeld. Hij ziet zo hoe krom de penis staat, welke behandeling u kunt krijgen en welke mogelijke gevolgen er zijn.

Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling hangt af van hoe de aandoening zich ontwikkelt. lees meer over de behandeling

Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling hangt af van hoe de aandoening zich ontwikkelt.

Conservatief

Zolang gemeenschap mogelijk is, blijft het beleid conservatief. Er zijn verschillende zalven, tabletten en dergelijke meer te vinden op het internet: deze werken meestal niet. Vitamine E slikken kan soms een tijdje helpen, maar werkt nooit lang. We raden het daarom af om deze producten te kopen. Er zijn voorzichtige positieve resultaten van rekoefeningen.

Operatie

U kunt alleen een operatie krijgen wanneer de kromstand stabiel is. Als de operatie gebeurt op een moment dat de kromstand nog in ontwikkeling is, zal de kromstand na de operatie terugkeren.
Stabiel betekent: 

  • dat de kromstand  de afgelopen negen maanden niet meer toeneemt
  • dat de erectie de afgelopen negen maanden niet meer pijnlijk is

Er zijn meerdere operaties mogelijk. Welke u krijgt, hangt af van hoe krom uw penis staat. Elke operatie zorgt ervoor dat uw penis korter wordt. De lengte van de penis na de operatie, is de lengte tussen de buikwand en de top van de penis als hij krom staat. 
 

Cavernoplicatie

Aan de andere kant van de kromming plaatst de arts met stevig hechtingsdraad hechtingen. Zo wordt de penis recht getrokken.

Nesbit procedure

Aan de andere kant van de kromming maakt de arts ruimte in het kapsel van het zwellichaam. Hierdoor ontstaat ruimte voor correctie. Als het nodig is, verwijdert de arts de verharding. Zit de verharding aan de bovenkant van de penis? Dan ligt deze onder bloedvaten en zenuwbundels. De arts moet de bloedvaten en zenuwbundels verplaatsen voordat hij de verharding weg kan halen. Deze verplaatsing kan voor een beschadiging zorgen. Hierdoor kunnen blijvende gevoelsstoornissen ontstaan bij de eikel van de penis. De arts vervangt de weggesneden verharding door soepel kunststof materiaal.

Penisprothese

Bij sommige patiënten levert de operatie niet genoeg resultaat op. Als dat bij u zo is, praat dan met uw arts over wat er nog meer gedaan kan worden. Bijvoorbeeld het plaatsen van een erectieprothese. Zorgverzekeraars vergoeden de penisprothese niet. U moet de kosten zelf betalen. 

Risico's operaties

U kunt minder gevoel in uw penis hebben, vooral bij de eikel. Dit kan iets bijtrekken, maar is bij uitgebreidere procedures blijvend.  De eventuele erectieproblemen verbeteren niet altijd spontaan na de correctie (omdat dit niet alleen van de stand van de penis afhangt). Het gebruik van erectie-ondersteunende medicijnen wordt na de operatie (tijdelijk) geadviseerd. Dit wordt met u besproken tijdens het poli-gesprek. 

Spontane erecties tijdens de nacht doen de eerste weken na de operatie vaak pijn, omdat de wonden nog niet genezen zijn. Daarom krijgt u de eerste weken een medicijn dat de nachtelijke erecties onderdrukt. Na een operatie kunt u een nabloeding en/of wondinfectie krijgen. U herstelt dan langzamer. Om snel en goed te genezen, mag u de eerste zes weken geen seks hebben. De kans is 5% dat de kromstand terugkomt.

Na een urologische operatie

U heeft in het Radboudumc een urologische operatie ondergaan waarbij een snede in de buik of in de zijkant van uw buik is gemaakt. Zodra het medische verantwoord is, mag u naar huis. Thuis herstelt u sneller en beter dan in het ziekenhuis omdat de kans op infecties minder groot is. lees meer

Na een urologische operatie

U heeft in het Radboudumc een urologische operatie ondergaan waarbij een snede in de buik of in de zijkant van uw buik is gemaakt. Zodra het medisch verantwoord is, mag u naar huis. Thuis herstelt u sneller en beter dan in het ziekenhuis omdat de kans op infecties minder groot is.

De eerste periode

Als u uit het ziekenhuis komt, moet u het een tijd rustig aan doen. Ook al gaat het goed, dan nog kunt u niet meteen alles weer doen. Verdeel wat u wilt doen over de dag en rust tussendoor genoeg. Heeft u pijn of bent u moe? Dan heeft u meestal te veel gedaan. Om de wond goed te laten genezen, is het belangrijk dat u genoeg eet en drinkt. Varieer uw voeding. Volg meteen na de operatie géén calorie-arm dieet. U heeft energie nodig om beter te kunnen worden. De hechtingen lossen meestal vanzelf op. Moeten ze worden verwijderd? Dan kan de huisarts of een arts in het ziekenhuis dit zweven tot tien dagen na de operatie doen. Kiest u voor het ziekenhuis? Dan maken we hiervoor wanneer u na de operatie weer naar huis mag een afspraak.

Beweging en sport

Tillen, bukken, rekken en strekken geeft druk op de wond(en). Doe dat de eerste zes weken niet. Moet u tillen? Zet dan allebei uw voeten goed op de grond, ga goed door uw knieën, houdt uw rug recht en ondersteunt de operatiewond zoveel mogelijk. Moet u hoesten of persen? Druk dan met uw handen of een kussentje een beetje tegen de wond. In de eerste zes weken na de operatie mag u alleen lichte sporten doen, zoals wandelen. Twijfelt u of u een sport mag doen, vraag het uw arts.

Werk

U kunt licht huishoudelijk werk doen. Het hangt af van uw werk wanneer u daarmee weer kunt beginnen. Meestal kunt u na ongeveer vier tot zes weken voorzichtig beginnen. Begin een paar uur per dag en neem genoeg pauze. Heeft u zwaar lichamelijk werk? Wacht dan langer voordat u begint met werken.

Autorijden

Afhankelijk van de bepalingen van uw verzekering mag u na een laparoscopische/kijkoperatie (kleine sneetjes) na 2 weken weer autorijden. Na een grote buik operatie (grote snede) mag u afhankelijk van de bepalingen na 4 weken weer autorijden. Heeft u een operatie in het bekken gehad? Rij dan in het begin niet langer dan een uur auto. 

In bad gaan

De eerste 2 weken na de operatie mag u thuis gewoon douchen. Als alle wondjes dicht zijn mag u 2 weken na de operatie weer in bad, zwemmen of de sauna bezoeken. 

Problemen

Na elke operatie kunnen er problemen komen. Operatienaden kunnen lekken of u kunt infecties krijgen. Neem contact op met uw arts als u thuis:

  • ernstige buikpijn of pijn in uw zij heeft
  • een bolle of gespannen buik heeft
  • misselijk bent of moet overgeven
  • meer dan 38 graden Celsius koorts heeft
  • bloed verliest
  • een rode wond heeft of er pus uit komt
  • niet kunt plassen

De langere termijn

Als het herstel goed gaat en u zich goed voelt kunt u na ongeveer 6 weken voorzichtig weer dingen gaan doen. Begin rustig en bouw het langzaam op. Neem genoeg rust en luister naar uw lichaam. Uw lichaam heeft zeker een paar maanden nodig om helemaal te herstellen. Na een operatie met een volledige verdoving kunt u zich ziek voelen. Het kan wel een half jaar duren voordat uw conditie weer is zoals voor de operatie.

Verwerking

Een (buik)operatie kan zwaar zijn voor uw lichaam, maar kan ook emotioneel zwaar zijn. Sommige patiënten vinden een litteken niet mooi. Anderen voelen zich niet meer compleet, omdat ze een orgaan missen. Ontken deze gevoelens niet en stop ze niet weg. Probeer over uw gevoelens te praten met uw partner of andere mensen die u vertrouwd. Zij kunnen u steunen. U kunt er ook over praten met uw (huis)arts.

Seks

Als u geestelijk en lichamelijk genoeg bent hersteld van de operatie kunt u weer seks hebben. Door de operatie kunnen zenuwen zijn geraakt. Dit kan invloed hebben op uw seksleven. Bespreek dit met uw arts. Probeer rustig uit wat u fijn vindt en wat kan. Bespreek uw verwachtingen en waar u onzeker over bent met uw partner. U kunt ook over uw ervaringen praten met uw (huis)arts.


Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet