Patiƫntenzorg Aandoeningen Prostaatvergroting

Wat is een prostaatvergroting?

De prostaat is een klier die bij mannen onder de blaas zit. Hij is zo groot als een walnoot en maakt vloeistof aan. Als een man een zaadlozing heeft, komt de vloeistof samen met het zaad uit de zaadbal naar buiten. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft niets te maken met seks. lees meer

Wat is een prostaatvergroting?

De prostaat is een klier die bij mannen onder de blaas zit. Hij is zo groot als een walnoot en maakt vloeistof aan. Als een man een zaadlozing heeft, komt de vloeistof samen met het zaad uit de zaadbal naar buiten. De prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid en heeft niets te maken met seks. 

Klachten

Het eerste gedeelte van de plasbuis loopt door de prostaat. Waar de prostaat over gaat naar de penis zit de sluitspier. Die voorkomt ongewild urineverlies. Bij mannen die ouder dan 50 jaar zijn, groeit de prostaat langzaam. Dit komt door hormonen. Dit is heel normaal, maar zorgt bij veel mannen voor problemen:
  • u moet vaker naar het toilet
  • de straal is minder krachtig en is soms onderbroken
  • het kan even duren voordat u kunt plassen
  • soms druppelt het nog wat na
  • u kunt het gevoel hebben dat er na het plassen nog urine in uw blaas zit
  • u krijgt kort na het plassen het gevoel dat u alweer moet plassen

Op vijftigjarige leeftijd heeft ongeveer 30% van de mannen plasklachten. Bij zestig jaar is dat 40% van de mannen en bij zeventig jaar heeft de helft van alle mannen er last van. 

Oorzaak

De grootte van de prostaat kan vanaf het 40e levensjaar toenemen. De mate waarin de grootte toeneemt verschilt voor iedereen. We noemen dit goedaardige prostaatvergroting, oftewel ‘benigne prostaat-hyperplasie’ (BPH). De vergrote prostaat kan de urineafvoer belemmeren. De blaas moet zich dan meer inspannen om de urine naar buiten te krijgen. Lukt dit onvoldoende, dan kan urine in uw blaas achterblijven. Dit kan een blaasontsteking veroorzaken. Soms blokkeert de urineafvoer helemaal en ontstaat een pijnlijke en vervelende situatie. Direct ingrijpen is dan noodzakelijk. In dat geval maken we de blaas leeg met een katheter. In enkele gevallen is een prostaatontsteking of prostaatkanker de oorzaak van de klachten.
De doorgang van de plasbuis kan op 3 manieren worden geblokkeerd:

  1. Door de groei van de prostaat raakt de plasbuis vernauwd.
  2. Het spierweefsel van de blaashals en de prostaat is overgevoelig. Hierdoor trekken deze zich steeds meer samen en ontspannen ze zich niet genoeg tijdens het plassen. Het gevolg is dat de plasbuis niet voldoende opent. Hierdoor komt de urine moeilijker naar buiten.
  3. Een combinatie van 1 en 2. Door de vergrote prostaat raakt het spierweefsel van de blaashals en de prostaat eerder geprikkeld.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om vast te stellen of u een prostaatvergroting heeft, doen wij verschillende onderzoeken. lees meer over het onderzoek

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om vast te stellen of u een prostaatvergroting heeft, doen wij verschillende onderzoeken:
  • cystoscopie (blaasonderzoek)
  • flow metrie
  • rectaal toucher van de prostaat
  • urodynamisch onderzoek

Vervolg­onderzoek

De verpleegkundige of de arts spreekt met u af of u terugkomt voor een vervolgconsult of een telefonisch consult. Als vervolgonderzoek nodig is, sturen wij u een afsprakenlijst voor de onderzoeken en besprekingen. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk:
  • Tijdens dit onderzoek meten we de werking van uw blaas, plasbuis en de sluitspieren van uw blaas.

    lees meer


Behandeling Wat kunnen we doen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een prostaatvergroting.
  • Met de laserstralen van de Green Light Laser verwijderen we weefsel van uw prostaat. Hierdoor ontstaat genoeg ruimte in de plasbuis om normaal te plassen.

    lees meer


Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiƫnten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet