Wat is een PICC-lijn?

Wat houdt de behandeling in? lees meer

Wat is een PICC-lijn?

Wat is de behandeling

PICC-lijn staat voor Peripherally Inserted Central Catheter (Perifeer Ingebrachte Centrale Katheter). Dit betekent dat de PICC-lijn via een groot bloedvat in de bovenarm (perifeer) wordt ingebracht en het uiteinde in een groot bloedvat boven het hart ligt (centraal). Een PICC-lijn kan worden gebruikt om antibiotica, chemotherapie, voeding en andere medicatie over een lange periode toe te dienen. Het voordeel van een PICC-lijn is dat deze minder irritatie aan het bloedvat veroorzaakt en daardoor langer kan blijven zitten dan een infuus.


Voorbereiding op de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op een verpleegafdeling van het ziekenhuis of de dagunit van de Radiologie. Hier krijgt u een OK-jasje aan. In sommige gevallen is het nodig om voorafgaand aan de behandeling bepaalde medicatie te staken. Uw arts zal dit met u bespreken.

De behandeling

Het inbrengen van een PICC-lijn gebeurt in een steriele omgeving. lees meer

De behandeling

Wat is de behandeling

Het inbrengen van een PICC-lijn gebeurt in een steriele omgeving. Uw arm wordt gedesinfecteerd en vervolgens afgedekt onder een steriele doek. Om het onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, krijgt u lokale verdoving van de huid. Met behulp van echografie wordt door het verdoofde gebied een geschikte ader in de bovenarm aangeprikt. Via deze opening (enkele millimeters) wordt de PICC-lijn tot vlak boven het hart ingebracht. Met een röntgenfoto wordt de positie van de PICC-lijn gecontroleerd. Om stolselvorming rondom en in de PICC-lijn te voorkomen, wordt de lijn doorgespoten met natriumchloride (NaCl) vloeistof. Als laatste fixeren we de PICC-lijn met een pleister op de huid.  

De behandeling duurt een half uur tot 1 uur.
 


Na de behandeling

Het inbrengen of hebben van een katheter kan complicaties opleveren. lees meer

Na de behandeling

Na het plaatsen van de PICC-lijn zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Om de kans op complicaties zoveel mogelijk te beperken, wordt de PICC-lijn zorgvuldig en onder steriele omstandigheden ingebracht. Toch kan het voorkomen dat er complicaties optreden op korte- of lange termijn:

Op korte termijn:

  • matig bloedverlies bij de insteekplaats
  • bloeduitstorting (blauwe plek)
  • pijn bij de insteekplaats
  • ontsteking van de ader


Op langere termijn:

  • ontsteking bij de insteekplaats of infectie in de bloedbaan (als gevolg van bacteriën die via de PICC-lijn in de bloedbaan zijn gekomen)
  • verstopping van de PICC-lijn door een bloedpropje (trombose)
  • spontane verplaatsing van de PICC-lijn

Leefregels:

  • U mag gewoon douchen, maar de insteekplaats mag niet nat worden. U kunt hiervoor huishoudfolie of een plastic zak gebruiken.
  • U mag niet in bad, gaan zwemmen of gebruik maken van de sauna vanwege een verhoogd  risico op infectie.
  • U mag niet te zwaar tillen.
  • Sporten en bewegen is toegestaan, mits u oppast bij sporten waarbij u uw arm zwaar belast of hoog boven uw schouders beweegt (bijvoorbeeld tennis, squash of gewichtheffen).

U zult nauwelijks hinder ondervinden van de PICC-lijn. Wel is het van belang de insteekplaats te laten verzorgen en goed droog houden.

Nazorg

Vervanging van de pleister (tegaderm en statlock): iedere week

U kunt dit laten doen tijdens een bezoek aan het ziekenhuis of door de wijkverpleegkundige/thuiszorg.

Wanneer contact opnemen

In de volgende gevallen moet u direct contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • Als de PICC-lijn beschadigd is. Sluit de PICC-lijn in dat geval af m.b.v. het klemmetje en kom onmiddellijk naar het ziekenhuis. Ook ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend.
  • Als u koorts (een temperatuur boven de 38,5 graden) en/of koude rillingen krijgt.
  • Als er uit of bij de insteekopening vocht of pus vrijkomt of als de insteekopening rood ziet en/of pijnlijk/drukgevoelig is.
  • Als de PICC-lijn niet meer doorgankelijk is.
  • Als de PICC-lijn naar buiten lijkt te schuiven. Probeer de PICC-lijn niet zelf terug te schuiven, fixeer de PICC-lijn met een extra stuk pleister op de arm.
  • Als u pijn heeft in de nek, arm of tussen de schouderbladen tijdens de toediening van vloeistoffen via de PICC-lijn.

Telefoonnummers

Binnen kantooruren (08.15 - 17.00 uur): Interventieradiologie 024-3616655 (direct nummer).
Buiten kantooruren en in het weekend: Algemeen nummer RadboudUMC 024-3611111.
Laat u doorverbinden met de dienstdoende arts-assistent Radiologie.


Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
  • Medewerkers
  • Intranet