Patiëntenzorg Behandelingen Tongriempje inknippen

Tongriempje inknippen

Het tongriempje is het weefselstrengetje waarmee de tong vastzit aan de mondbodem. Als het tongriempje te kort is, kan de tong moeilijker bewegen. Alleen als uw kind er last van heeft, is het verstandig om dit te laten verhelpen. Inknippen van het dunne tongriempje is een eenvoudige behandeling. lees meer

Tongriempje inknippen

Het tongriempje is het weefselstrengetje waarmee de tong vastzit aan de mondbodem. Het tongriempje houdt de tong in de middellijn op zijn plaats. Als het tongriempje te kort is, kan de tong moeilijker bewegen. De tong is belangrijk bij het drinken, eten en leren praten. Door een te kort tongriempje kan een baby drinkproblemen krijgen. Grotere kinderen kunnen hierdoor problemen krijgen met praten.

Inknippen

Alleen als uw kind er last van heeft, is het verstandig om dit te laten verhelpen. Inknippen van het dunne tongriempje is een eenvoudige behandeling.

Contact

Afdeling Dagbehandeling Operatiekamers

(024) 366 63 66

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Operatie

Uw kind krijgt voor de operatie algehele narcose. Tijdens de operatie knipt de arts het tongriempje in. Zo krijgt de tong meer bewegingsruimte. Meestal is het wondje klein, bloedt het nauwelijks en zijn er geen hechtingen nodig. lees meer

Operatie

Uw kind krijgt voor de operatie algehele narcose. Tijdens de operatie knipt de arts het tongriempje in. Zo krijgt de tong meer bewegingsruimte.

Hechtingen

Meestal is het wondje klein, bloedt het nauwelijks en zijn er geen hechtingen nodig. Bij een wat grotere wond kan de arts besluiten om toch te hechten. De hechtingen lossen vanzelf op binnen ongeveer twee weken. Deze hoeven we er later dus niet meer uit te halen.

Na de operatie

Na de operatie mag u (één ouder) weer bij uw kind op de uitslaapkamer. Zo bent u bij uw kind als hij of zij wakker wordt na de operatie. Uw kind heeft na de operatie nauwelijks pjin.
 

Eten en drinken

Het is goed dat uw kind zodra het goed wakker is, regelmatig kleine beetjes drinkt. Koud water, limonade zonder prik, appelsap en waterijsjes zijn hiervoor heel geschikt. Als het drinken goed gaat mag uw kind weer starten met eten.

Pijnstilling en mogelijke complicaties

Voordat uw kind naar huis gaat, bespreekt de anesthesioloog met u welke pijnstilling uw kind thuis mag gebruiken. Het nabloeden van het wondje is zeldzaam, maar kan voorkomen. Dit stopt meestal vanzelf. Neem contact op met uw huisarts of de Dagbehandeling Operatiekamers als:
  • een bloeding uit het wondje niet stopt.
  • de temperatuur van uw kind stijgt boven de 38,5 graden Celsius.

Amalia kinderziekenhuis

Jaarlijks komen zo’n 25.000 kinderen naar het Amalia kinderziekenhuis, groot of klein, die zijn aangewezen op de zorg, kennis en kunde van ons kinderziekenhuis. Samen hebben we één ding voor ogen: zorgen dat jong zijn wél kan.

lees meer

Amalia kinderziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks worden ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar in het Amalia kinderziekenhuis behandeld. Dat is 18% van alle patiënten in het Radboudumc.

Het Amalia kinderziekenhuis verbindt de specialismen van het Radboudumc die zorg aan kinderen bieden. Kinderen en ouders worden actief betrokken bij het zorgproces. Zo ontstaat een veilige omgeving waarin de eigenheid van het kind steeds voorop staat.

Verwijzing

Uw huisarts of specialist verwijst u naar onze polikliniek. Nadat wij de verwijzing hebben ontvangen, maken we een afspraak voor uw eerste bezoek.

  • Medewerkers
  • Intranet