Patiëntenzorg Behandelingen Tacrolimus: Adport® of Dailiport® bij nieraandoeningen

Over tacrolimus

Tacrolimus is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Dit voorkomt dat uw transplantaatnier wordt afgestoten. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar in capsules die u 1 of 2 keer per dag moet innemen. lees meer

Over tacrolimus

Tacrolimus is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van het lichaam onderdrukt. Deze medicijnen voorkomen dat uw transplantaatnier wordt afgestoten. Tacrolimus is onder vele namen verkrijgbaar. In het Radboudumc wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van Adport en Dailiport. Het is belangrijk dat u van tacrolimus, steeds hetzelfde merk krijgt omdat er anders grote verschillen in de bloedspiegel (de hoeveelheid medicijn dat nog in uw bloed zit) kunnen ontstaan.

Het gebruik

Adport neemt u 2 keer per dag is. Dit middel is verkrijgbaar in capsules van 0.5 mg, 1 mg, 2 mg en 5 mg.
Dailiport neemt u 1 keer per dag in en is verkrijgbaar in 0.5 mg, 1 mg 2 mg, 3 mg en 5 mg.
De voorgeschreven hoeveelheid berekenen we op basis van uw lichaamsgewicht en aan de hand van de bloedspiegel. De capsules slikt u in hun geheel door. U mag er dus niet op kauwen of ze fijn maken. Grapefruit, mineola, pomelo en ugli  hebben invloed op de bloedspiegel van tacrolimus. Het gebruik hiervan raden we daarom af.

Sommige kruiden zoals, Sint-Janskruid, kunnen de hoeveelheid tacrolimus in uw bloed nadelig beïnvloeden. Als u kruiden of aanvullende voedingssupplementen wilt gebruiken, overleg dit dan met uw arts of verpleegkundige. We raden aan de medicijnen op vaste momenten in te nemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt en indien u 2 keer per dag inneemt bij het avondeten. Soms staat in de bijsluiter van de medicijnen vermeld dat inname bij de maaltijd wordt afgeraden. Wij vinden het belangrijker dat u voor uzelf een vast schema aanhoudt.

Tacrolimus is tevens onder de volgende merknamen verkrijgbaar: Prograft/Advagraf/Envarsus.


Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
  • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

  • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


Tijdens de behandeling

Het gebruik van tacrolimus kan een aantal bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen verdwijnen na aanpassing van de dosering of het staken van de medicatie. lees meer

Tijdens de behandeling

Het gebruik van tacrolimus kan een aantal bijwerkingen veroorzaken. De meesten verdwijnen na aanpassing van de dosering of het staken van de medicatie. De ziekenhuisapotheek stuurt de medicijnen naar uw huisadres.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • nierfunctiestoornissen
  • vocht vasthouden
  • verhoging van uw bloeddruk
  • trillen van uw handen
  • verhoogd vetgehalte (cholesterol en/of triglyceriden) in uw bloed
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • hoofdpijn
  • maag-darm klachten
  • haaruitval
Allergische reacties komen zeer zelden voor.

Als bij u één of meerdere van bovenstaande bijwerkingen of andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling optreden, neem dan contact op met uw arts. Door regelmatig bloedonderzoek en controle van uw bloeddruk sporen we veel bijwerkingen vroegtijdig op.

Andere geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen beïnvloeden bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van tacrolimus. Tacrolimus kan ook de bloedspiegels van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Meldt daarom altijd aan uw huisarts of specialist en apotheker dat u met  dit medicijn behandeld wordt.

Zwangerschap

Over het gebruik van tacrolimus tijdens de zwangerschap bestaan onvoldoende gegevens. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij gebruik van tacrolimus tijdens de zwangerschap. Wel is er een verhoogde kans op een laag geboortegewicht. Als u zwanger wilt worden, of bent, meldt dit dan bij de start van tacrolimus aan uw behandelend arts. Tacrolimus gaat over in de moedermelk. Daarom raden we het af om tijdens de behandeling borstvoeding te geven.

Nier­transplantatie

Een niertransplantatie is een operatie waarbij we de nier van een donor in het lichaam van een nierpatiënt plaatsen. De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. naar de pagina

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet