Radboudumc

print
Beroerte treft jong en oud
 
 
04-05-2012

Iedereen, zowel jong als oud, kan getroffen worden door een beroerte. Dat is het thema van de Europese Dag van de Beroerte op 8 mei 2012. Het UMC St Radboud besteedt hier uitgebreid aandacht aan in de vorm van een informatiemarkt, lezingen en bloed prikken.

In Nederland worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte. Tien procent is jonger dan 50 jaar.  In ons land leven zo’n 140.000 mensen met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd en is een verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct en in de overige 20% is er sprake van een geknapt bloedvat met als gevolg een hersenbloeding In beide gevallen worden de hersenen beschadigd en kan het leiden tot blijvende beperkingen. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor degene die het overkomt, maar ook voor de partner en naaste omgeving.

Informatiemarkt, bloedprikken, lezingen

Tijdens de Europese dag van de Beroerte op 8 mei 2012 wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het voorkomen en behandelen van TIA’s en beroertes. Het UMC St Radboud biedt een gevarieerd programma.

Belangstellenden zijn van harte welkom in de hal van het UMC St Radboud. Ze kunnen ter plekke hun cholesterol, bloeddruk of bloedsuiker laten meten en krijgen advies over een gezonde leefstijl. Bijzonder zijn de ervaringsoefeningen waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Onder begeleiding van een ergotherapeut kan men voelen hoe het is om tijdelijk een halfzijdige verlamming te hebben of om je voort te bewegen in een rolstoel met gebruik van slechts een arm en been. Tevens zijn er workshops door neurologen dr. Frank-Erik de Leeuw en dr. Ewoud van Dijk. Zij geven voorlichting over het voorkomen, herkennen en behandelen van een beroerte en beantwoorden graag alle vragen.

Programma

10.00 - 15.00 uur Informatiestands
Bepalen van  cholesterol en bloedsuiker
Bloeddrukmetingen en gewichtscontrole
Voorlichting en advies over gezonde leefstijl
Locatie: Hal Hoofdingang, Geert Grooteplein 10
11.00 - 13.30 uur  Lezing ‘Beroerte treft jong en oud’, door neurologen dr. Frank Erik de Leeuw en dr. Ewoud van Dijk
Locatie: Heelkundegebouw, route 709
                                

Gratis binnenlopen

Geïnteresseerden kunnen zonder aanmelding binnenlopen. Er zijn geen kosten verbonden aan de diverse tests. Kijk voor meer informatie ook op: www.dagvandeberoerte.nl

Direct naar

Pers

Voor het aanvragen van interviews met medewerkers, het maken van foto’s, radio- en televisieopnames of voor andere informatie neemt u contact op met de persvoorlichters van het UMC St Radboud.