Radboudumc

print
Radboudumc toont innovatiekracht

Succesvol innovatiefestival voor medewerkers

Tijdens het innovatiefestival, georganiseerd voor medewerkers en hun familieleden, toonde het Radboudumc bijna 100  innovaties  waar  afdelingen mee bezig zijn Bezoekers konden hersenen van binnen bekijken met behulp van een app, proeven van het innovatieve voedingsconcept FoodforCare of een rondleiding krijgen op de hightec operatiekamers in het ziekenhuis. Het festival kon op veel belangstelling rekenen, bijna 4000 bezoekers kwamen een kijkje nemen.
 
Innovatiefestival

Innovatie als alledaagse activiteit

Het Radboudumc wil voorop lopen in de  duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Om dit te bereiken moet innovatie een alledaagse activiteit worden voor medewerkers. 2016 was het jaar van de innovatie, medewerkers konden op vele manieren kennis nemen hiervan en werden uitgedaagd om met innovatieve ideeën aan de slag te gaan. Het innovatiefestival toonde de verschillende initiatieven die ontstaan zijn. Een toelichting op een greep uit de innovaties die het Radboudumc rijk is:

Praten met zorgrobot Pepper

Tijdens het innovatiefestival konden bezoekers kennis maken met zorgrobot Pepper. De afdeling Geriatrie gaat de mogelijkheden onderzoeken waarbij deze robot ingezet kan worden om te helpen met het monitoren van het welzijn van ouderen. De robot zorgt voor een interactief contact. Pepper kan spraak herkennen en zodra hij geprogrammeerd wordt in het Nederlands en de juiste computertalen, kan hij leren en terugpraten. Uit een eerste pilot bleek al dat ouderen tot 94 jaar zeer positief zijn over Pepper. Maar ook bij kinderen is Pepper populair. Niet in de laatste plaats omdat hij graag knipoogt naar mensen.

Room with a view

Het reduceren van pijn- en stressklachten mogelijk maken door een omgeving te creëren waarbij de patiënt zich comfortabel voelt. Het is mogelijk in de ‘Room with a view’, een patiëntenkamer van de toekomst. Aan de muur hangt bijvoorbeeld interactief behang, waarop een kikker naar boven loopt en sterretjes bewegen. Het leidt kinderen af van hun verblijf in het ziekenhuis. Maar ook volwassenen kunnen de kamer naar hun wensen inrichten door bijvoorbeeld de natuur of juist foto’s van de kleinkinderen te projecteren op het scherm op de muur. Het helpt patiënten om hun pijnklachten te verminderen.
Binnenkort start een proef waarbij het zelfs mogelijk is dat patiënten die geopereerd zijn door middel van driedimensionale beelden vanuit de huiskamer van de patient alvast virtueel te laten oefenen met thuiskomen en zich bijvoorbeeld te kunnen verplaatsen door middel van een looprek. Dit alles voordat de patiënt daadwerkelijk naar huis toe gaat.

Nieuwe inzichten in de bouw van hersenen

Studenten Geneeskunde leren de inhoud en opbouw van de hersenen door het bestuderen van modellen en doorsneden van het echte brein. Ze leren hiermee wat waar te vinden is, maar kunnen geen inschatting maken van hoe groot iets binnen de hersenen is. Met de ontwikkeling van een app waarmee een driedimensionaal model van de hersenen zichtbaar is, wordt het mogelijk om daadwerkelijk in de hersenen te kijken om zo een exacte weergave hiervan in beeld te hebben. Deze ‘augmented reality’ levert een toegevoegde realiteit en inzichten die tot op heden niet mogelijk waren

Direct naar