Patiëntenzorg Behandelingen Laparoscopische bijnierverwijdering

Wat is een laparoscopie?

Laparoscopie betekent letterlijk: in de buik kijken. Dit gebeurt met een laparoscoop; een lange dunne buis met aan het einde een camera. lees meer

Wat is een laparoscopie?

Laparoscopie betekent letterlijk: in de buik kijken. Dit gebeurt met een laparoscoop: een lange dunne buis met aan het einde een camera. We maken een klein sneetje van ongeveer een halve centimeter tot één centimeter in uw buik. Via dat sneetje gaat de laparoscoop uw buik in. Op de monitor is de binnenkant van uw buik te zien. Om u te opereren, maakt de uroloog nog drie of vier andere sneetjes. Via deze sneetjes kan hij instrumenten in uw buik gebruiken.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie

De bijnier is klein. Bij een laparoscopische verwijdering van de bijnier maakt de arts in uw rug een paar sneetjes onder de laatste rib. De laparoscoop met camera en de instrumenten die de arts gebruikt, brengt hij via de sneetjes in het lijf. Zo kan hij de bijnier verwijderen. lees meer over de operatie

De operatie

De bijnier is klein. Bij laparoscopie maakt de arts in uw rug een paar sneetjes onder laatste rib. Via een van de poorten wordt het retroperitoneum gevuld met koolzuurgas. Hierdoor kan de arts de verschillende organen zien. De laparoscoop met camera en de instrumenten die de arts gebruikt, brengt hij via de sneetjes in het lijf. Zo kan hij de bijnier verwijderen. Aan het einde van de operatie wordt het koolzuurgas verwijderd. De operatie duur meestal één tot twee uur.

Voordelen van een laparoscopie

Een laparoscopie heeft voordelen:
  • de operatie wordt heel nauwkeurig gedaan
  • de wondjes zijn kleiner dan bij een gewone operatie, hierdoor heeft u minder pijnklachten
  • u heeft minder verdoving nodig
  • u verliest minder bloed
  • het buikvlies wordt minder geprikkeld en de darmen gaan weer sneller werken
  • u herstelt vaak sneller dan bij een gewone operatie
  • de littekens zijn kleiner
Het verwijderen van een bijnier via laparoscopie kan via uw buik of via uw rug. Per persoon bepaalt de arts voor de operatie wat het beste is.

Problemen

Soms begint de arts via uw rug maar moet hij tijdens de operatie toch via uw buik opereren of moet hij een grotere snee maken. Dat doet hij alleen als het niet anders kan. Na een operatie kunt u een nabloeding krijgen of kan er een infectie aan de wond komen. U kunt de dagen na de operatie pijn in de buurt van uw schouder krijgen. Dit komt door het koolzuurgas dat tijdens de operatie uw middenrif prikkelde.
 

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Nazorg

U blijft 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis na de operatie. U krijgt tabletten met bijnierhormonen die u kunt slikken. Om de wonden goed te laten genezen, is het beter om de eerste zes weken na de operatie niet zwaar te tillen en niet te sporten. lees meer over nazorg

Nazorg

U blijft 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis na de operatie. Als beide bijnieren zijn verwijderd, maakt uw lichaam zelf geen bijnierhormonen meer aan. U krijgt dan tabletten met bijnierhormonen die u kunt slikken. Om de wonden goed te laten genezen, is het beter om de eerste 6 weken na de operatie niet zwaar te tillen en niet te sporten.

De hechtingen die zijn gebruikt, lossen vanzelf op. Dit gebeurt meestal 3 of 4 weken na de operatie. Komt er vocht uit de wondjes? Doe er dan een pleister of gaasje op. Heeft u deze klachten, neem dan direct contact op met het ziekenhuis of uw huisarts:

  • erge buikpijn
  • koorts boven de 38.5 graden Celcius
  • de wond ziet er heel rood uit of er komt pus uit

In bad

De eerste 2 weken na de operatie mag u thuis gewoon douchen. Als alle wondjes dicht zijn mag u 2 weken na de operatie weer in bad, zwemmen of de sauna bezoeken. 

Autorijden

Afhankelijk van de bepalingen van uw verzekering mag u na een laparoscopische/kijkoperatie (kleine sneetjes) na 2 weken weer autorijden.


Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet