Patiëntenzorg Onderzoeken Echoscopie tijdens de zwangerschap

Waarom een verloskundige echo?

Echoscopie is een techniek waarmee we organen in het lichaam zichtbaar maken. Bij een verloskundige echo kijkt je verloskundige of gynaecoloog naar het kind, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater.

lees meer

Waarom een verloskundige echo?

Echoscopie is een techniek waarmee we organen in het lichaam zichtbaar maken. Een andere naam is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven, uitgezonden door een echokop. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug, waardoor ze zichtbaar worden op een scherm. Bij een verloskundige echo kijkt je verloskundige of gynaecoloog naar het kind, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater.

Wat zien we?

Als je bij ons onder controle bent, kijkt de arts of de verloskundige meestal bij elk bezoek kort met de echo mee. In het begin van de zwangerschap kan de arts of verloskundige met echo-onderzoek:

  • zien of de zwangerschap in de baarmoeder is;
  • controleren of het hartje klopt;
  • zien of je zwanger bent van een meerling;
  • kijken hoe lang je zwanger bent: de afmetingen van het kind geven een vrij goed beeld van de termijn en de uitgerekende datum;
  • vaststellen of je baarmoeder en eierstokken er normaal uitzien.

Later in de zwangerschap kan de echo een aantal vragen beantwoorden zoals:

  • hoe het kind groeit;
  • hoeveel vruchtwater er is;
  • waar de moederkoek ligt;
  • hoe het kind ligt;
  • of het kind afwijkingen heeft.

Daarnaast krijg je 3 medische echo's: 

  • de termijnecho bij 10 tot 12 weken
  • de 20 wekenecho bij 18 tot 22 weken
  • de groeiecho bij 30 tot 34 weken

Afhankelijk van hoe je zwangerschap gaat en de reden dat je bij ons onder controle bent, kun je meer medische echo's krijgen.

Doppler-onderzoek

Tijdens het echo-onderzoek doen we soms een doppler-onderzoek. Daarbij meet de arts of verloskundige de bloeddoorstroming in de navelstreng en andere vaten. Dit onderzoek geeft informatie over hoe het met de moederkoek gaat. We doen dit alleen als het nodig is, bijvoorbeeld als je kindje langzaam groeit of jij een ernstige vorm van hoge bloeddruk hebt.


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Het onderzoek


Risico's

We maken al meer dan 40 jaar echoscopieën en er zijn nog nooit nadelige gevolgen of schadelijke effecten gevonden. Een echo kan geen miskraam veroorzaken en ook bij bloedverlies kan een vaginale echo geen kwaad. lees meer

Risico's

We maken al meer dan 40 jaar echoscopieën en er zijn nog nooit nadelige gevolgen of schadelijke effecten gevonden. Een echo kan geen miskraam veroorzaken en ook bij bloedverlies kan een vaginale echo geen kwaad.  

Wel of niet een echo maken?

Je hoeft geen echo’s te laten maken, maar ze kunnen je informatie geven over je zwangerschap en je kindje. Beslis voor jezelf welke dingen je graag wilt weten en welke niet bij de 20 wekenecho. Wil je bijvoorbeeld weten als je kindje een afwijking lijkt te hebben? Sommige mensen willen dan de zwangerschap beëindigen of zich juist beter voorbereiden op de komst van een baby met een afwijking. De dingen die je op een echo kunt zien, kunnen je helpen bij de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.

Een echo kan je onnodig ongerust maken. Bijvoorbeeld als er iets verkeerd gemeten wordt. Of als iets op een afwijking lijkt te duiden en later blijkt dat niets te betekenen. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Bespreek met je arts, verloskundige of echoscopist wat je graag wilt weten en zeg ook als er dingen zijn die je liever niet wilt weten. Zoals het geslacht van je baby.


Tijdens het onderzoek

Je kunt in ons ziekenhuis een inwendige of uitwendige echo krijgen. lees meer

Tijdens het onderzoek

Je kunt in ons ziekenhuis een inwendige of uitwendige echo krijgen.

Uitwendige echo

Bij een uitwendige echo lig je op een onderzoeksbank. Je kunt je kleren aanhouden, maar je onderbuik moet je ontbloten. Om de geluidsgolven goed te kunnen geleiden, krijg je gel op je buik. In het begin van je zwangerschap moet je een volle blaas hebben. Dit helpt om een goed beeld te krijgen. Als je langer dan 3 maanden zwanger bent, hoeft dat niet meer. Een uitwendige echo doet geen pijn. Wel kan het drukken op de volle blaas minder fijn zijn. Als plat liggen niet prettig is, vraag dan of je wat meer rechtop kunt zitten.

Inwendige echo

Bij een inwendige echo lig je op de gynaecologische stoel, of op een onderzoeksbank met een kussen onder uw billen. Je doet je onderkleding en onderbroek uit. De verloskundige of gynaecoloog doet een condoom om het inwendige echo-apparaat (een soort dunne staaf). Daarop doet deze vaak een glijmiddel om het inbrengen in de vagina gemakkelijker te maken. Het inbrengen doet meestal geen pijn. Je blaas hoeft niet vol te zijn, een lege blaas is zelfs beter. Vind je het spannend? Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen of eerder pijnlijk gynaecologisch onderzoek? Bespreek het met degene die het onderzoek doet. Misschien helpt het als je zelf de echokop inbrengt.


De uitslag van de echo

Een echoscopist, verloskundige, arts of gynaecoloog maakt de echo. Je kunt het onderzoek zelf op het beeldscherm volgen. Degene die de echo maakt, geeft tijdens het onderzoek uitleg van de beelden. lees meer

De uitslag van de echo

Een echoscopist, verloskundige, arts of gynaecoloog maakt de echo. Je kunt het onderzoek zelf op het beeldscherm volgen. Degene die de echo maakt, geeft tijdens het onderzoek uitleg van de beelden. Maakt jouw verloskundige of arts de echo zelf? Dan wordt de uitslag meteen met jou besproken. Voert de echoscopist het onderzoek uit? Dan kun je zelf aangeven of je de uitslag al wil horen of dat je dit later met je arts of verloskundige bespreekt.

Wat kun je niet zien met een verloskundige echo?

Niet alle afwijkingen zijn met een echo te zien. Sommige aandoeningen worden pas later in het leven van je kindje duidelijk. Het kan gebeuren dat een afwijking zich later in de zwangerschap ontwikkelt. Dan is die bij de 20 wekenecho nog niet te zien. Bij moeders met fors overgewicht kan de arts soms niet alle organen van het kind goed zien. Een echo is geen garantie voor een gezond kind.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 782

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 782

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

De afdeling Verloskunde en Gynaecologie biedt een zeer breed zorgaanbod aan vrouwen in verschillende levensfasen. Wij behandelen patiënten met eenvoudige, veel voorkomende aandoeningen tot zeer complexe en zeldzame ziektebeelden en problematiek. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet