Radboudumc

print
Vaccin

Wat is een vaccin?

Een vaccin bestaat uit een stof dat is afgeleid van een organisme dat de ziekte kan veroorzaken en in het lichaam een afweerreaktie oproept.

Veel (kinder)ziektes, zoals bijvoorbeeld de bof, kun je in je leven maar één keer krijgen. Dat komt doordat het afweersysteem van je lichaam na die eerste keer de ziekte heeft leren herkennen en vervolgens voorkomt dat de ziekte terugkomt; dit heet immuniteit.

De verdediging bestaat onder andere uit antistoffen tegen de ziekte.
Een vaccin verleidt het afweersysteem antistoffen te produceren op precies dezelfde manier als wanneer het daadwerkelijk om de ziekte gaat. Op deze wijze bouwt het lichaam afweer op tegen een ziekte die het eigenlijk nog nooit tegen is gekomen, zodat je in de toekomst wel beschermd bent tegen die ziekte.

Een vaccin levert niet altijd levenslange bescherming op, daarom zijn vaak herhalingsvaccinaties nodig.

Het ideale (malaria)vaccin

Een ideaal vaccin moet een goede afweerreactie oproepen zonder de ziekte te verwekken. Het moet veilig zijn, goedkoop om te produceren en aan te schaffen en het moet makkelijk toe te dienen zijn.

Een ideaal malariavaccin induceert bovendien een immuunrespons tegen elk stadium van de malariaparasiet. Een vaccin dat aan al deze criteria voldoet is moeilijk te ontwikkelen. Daarom is er nog veel onderzoek nodig.