Radboudumc

print
Dikkedarmchirurgie en verklevingen in de buik (Promotie)
22-12-2016

Martijn Stommel

Proefschrift Colorectal surgery and adhesions
Promotor Prof. Dr. H. van Goor
Copromotor Prof. Dr. J.H.W. de Wilt
Datum 22 december 2016
Tijd 16.30 uur
Locatie Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bij een buikoperatie ontstaan altijd chirurgische beschadigingen aan weefsels. Hierdoor ontstaan littekenstrengen, zogeheten verklevingen, tussen de buikorganen of tussen de buikorganen en de buikwand. De verklevingen kunnen ernstige problemen veroorzaken. Martijn Stommel onderzocht de invloed van deze verklevingen op de kwaliteit van een dikkedarmoperatie. Hij vond dat er twee keer zo vaak complicaties optreden na een dikkedarmoperatie bij patiënten die verklevingen in de buik hebben van eerdere operaties. Eerdere buikoperaties blijken ook te leiden tot een grotere kans dat er te weinig lymfeklieren worden verwijderd tijdens een operatie voor dikkedarmkanker.

Daarnaast onderzocht Stommel of een kijkoperatietechniek tot minder verklevingen leidt dan een open techniek. Hij stelde in een grote studie vast dat de kijkoperatietechniek voor dikke darmkanker inderdaad minder verklevingen geeft,  maar zeker niet volledig voorkomt. Hij bekeek ook of anti-verklevingsmiddelen effectief en veilig het risico op de gevolgen van verklevingen kunnen verminderen. Deze middelen worden maar zelden toegepast, onder andere vanwege kosten.

Stommel maakte een beslisboommodel dat aantoont dat gebruik van een anti-verklevingsmiddel bij dikke darmchirurgie effectief verklevingen en de nadelige gevolgen hiervan kan verminderen. Voor de kijkoperatietechniek kan dit een beperking van de kosten betekenen en voor de open techniek zal dit waarschijnlijk leiden tot kostenbesparing.

Over de promovendus
Martijn Stommel  (1979) behaalde in 2005 zijn masterdiploma Geneeskunde in Nijmegen, waarna hij van 2006 tot 2012 werd opgeleid tot chirurg in het Radboudumc en in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In 2012 startte hij met bovenstaand onderzoek op de afdeling Heelkunde van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Sinds 2013 is hij op deze afdeling werkzaam als GE/oncologisch chirurg.