Radboudumc

print
Centrum voor bot en weke delen tumoren

Bottumoren of weke delen tumoren (sarcomen) zijn zeldzame ziektebeelden. Het aantal patiënten met botkanker dat jaarlijks op de afdeling Orthopedie wordt behandeld is groot. Groot genoeg om de behandelend artsen goed inzicht te geven in deze bijzondere ziekten. Artsen kunnen een bottumor snel herkennen en behandelen, wat de kans op complicaties van de behandeling aanzienlijk verkleint.

Centrum voor bot en weke delen tumoren

Het Radboudumc behoort tot één van de vier Nederlandse oncologiecentra die door Gezondheidsraad is aangewezen voor de behandeling van bottumoren en weke delen tumoren.

Patiënten met dit soort afwijkingen worden multidisciplinair behandeld. Dat wil zeggen dat er naast de orthopedisch chirurg ook een algemeen chirurg, medisch (kinder) oncoloog, radiotherapeut, anesthesioloog, patholoog of radioloog aan de diagnostiek en behandeling deel kan nemen.

Bot en weke delen tumoren

Bottumoren en weke delen tumoren zijn zeer zeldzaam. In Nederland gaat het per jaar om 400 nieuwe kwaadaardige (maligne) weke delen tumoren, 200 kwaadaardige bottumoren en 400 agressieve goedaardige (benigne) bottumoren. Van de 200 kwaadaardige bottumoren worden er ongeveer 40 gezien bij kinderen. Deze groep maakt ongeveer 10% uit van het totaal aantal kinderen dat per jaar kanker krijgt.

De afdeling Orthopedie van het Radboudumc vervult deze rol al meer dan 30 jaar en wordt hierbij ondersteund door het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO).

Opname

Indien is besloten dat u voor behandeling wordt opgenomen, dan heeft de afdeling waar u komt te liggen te maken met het soort behandeling dat u gaat krijgen. Mogelijke afdelingen zijn: