Radboudumc

print
Oorschelpepithese

Een oorschelpepithese is een kunstoorschelp. Voor het plaatsen van een oorschelpepithese zijn meestal twee kleine operaties nodig. 

oorschelp epithese bevestiging   oorschelp epithese (kunstoorschelp)    oorschelp epithese bevestigd

Hoe wordt een oorschelpepithese gemaakt?

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde is gespecialiseerd in het maken van oorschelpepithesen. Zij maken de oorschelp epithese uit zacht silicone elastomeer. De kunstoorschelp krijgt precies de kleur van uw huid, waardoor het net echt lijkt. Het materiaal is wel iets harder dan uw echte huid. De kunstoorschelp blijft op zijn plaats door huidlijm of titanium implantaten die in uw schedel zijn verankerd. Na een tijdje gaat de oorschelpepithese verkleuren. Daarom wordt deze ongeveer iedere twee jaar vervangen.

Operatie

Voor het plaatsen van de titanium implantaten zijn meestal twee kleine operaties nodig. Tussen die twee operaties zit een periode van ongeveer drie maanden. De operatie vindt onder algehele narcose plaats (bij kinderen) of met een plaatselijke verdoving (bij volwassenen). 

Om te bepalen waar we de implantaten het beste kunnen plaatsen, maken we met de nieuwste 3D-technologie een model van uw hoofd. Dit model gebruiken we als voorbeeld tijdens de ingreep. 

Na de operatie verbinden we de titanium implantaten met elkaar. Dit doen we boven de huid met een ‘steg’. Op deze steg klikken we de epithese vast. 
 

Afspraak

Of een oorschelpepithese voor u een optie is, bespreken we op het spreekuur voor oorschelpzorg. Om hiervoor een afspraak te maken, kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. U hebt hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

   
   oorschelp epithese (kunstoorschelp)