Radboudumc

print
Oorschelpreconstructie

Een oorschelpreconstructie is een kunstoor gemaakt van kraakbeen uit uw eigen ribben. Oorschelpreconstructie wordt gebruikt voor mensen waarbij de oorschelpen ontbreken door een onvolledige aanleg -microtie- of een ongeval. Omdat de oorschelp gemaakt wordt van eigen lichaamsmateriaal spreken we van autologe oorschelpreconstructie. 

Hoe wordt een autologe oorschelp gemaakt?

OorschelpreconstructieMet kraakbeen uit uw eigen rib maken we een oormodel dat lijkt op uw eigen oorschelp of als u geen oorschelp meer hebt op een standaard model. Vervolgens brengen we dit model operatief onder uw huid aan. In een tweede operatie zorgen we dat de oorschelp die dan nog volledig onder de huid zit, iets van uw hoofd af komt te staan, zoals bij een echt oor. Soms is nog een derde operatie nodig, bijvoorbeeld wanneer we ook een nieuwe gehoorgang hebben moeten maken.

Een reconstructie met eigen ribkraakbeen is mogelijk voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook hebt u voldoende borstomvang nodig. Een oorschelpreconstructie kan een leven lang meegaan.  

Operatie

De eerste operatie voor een oorschelpreconstructie gebeurt onder algehele verdoving en duurt ongeveer zes uur. Tussen de eerste en de vervolgoperaties zit steeds een half jaar.

Afspraak

Voor een afspraak op het spreekuur voor oorschelpzorg, kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. U hebt hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

   
    Oorschelpreconstructie