Radboudumc

print
Ons specialisme

Bij de afdeling Plastische Chirurgie kunt u terecht voor alle plastisch chirurgische aandoeningen. Wij zijn gespecialiseerd in:

Complexe (microchirurgische) reconstructies

Wij zijn gespecialiseerd in complexe microchirurgische operaties van het hoofd-/halsgebied, borst, vulva/vagina, buikwand en extremiteiten voor mensen, die door kanker of ongevallen een reconstructie nodig hebben. 

Voor de mondbehandeling Na de mondbehandeling

Naast voor de hand liggende trauma's als brandwonden en grote littekens wordt de plastisch chirurg vaak betrokken bij wonden waarbij bedekking van onderliggende structuren als botten, pezen, bloedvaten en dergelijke niet meer mogelijk is. Dit vereist microchirurgische expertise en behandeling om een functioneel en cosmetisch mooi resultaat te krijgen.

Borstchirurgie

Borstkanker komt bij vrouwen veel voor. De laatste jaren neemt ook het aantal vrouwen met een genetisch verhoogde kans op het krijgen van borstkanker toe. Directe borstreconstructie en reconstructie met eigen (autoloog) weefsel draagt sterk bij aan het herwinnen van ‘de kwaliteit van leven’.

Voor de borstbehandeling (DIEP) Na de borstbehandeling (DIEP)

Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel maken we gebruik van de meest recente technieken (DIEP, SIEA, SGAP, TMG en PAP-lap). Daarnaast zijn we het eerste plastisch chirurgische centrum in Nederland dat  bij de behandeling van lymfoedeem bij borstkankerpatiënten  in één operatie - naast de borstreconstructie - lymfeklieren kan verplaatsen van de lies naar de oksel. Wij zijn ook erg ervaren in lipofilling (=inspuiten van vet) voor correctie van mislukte borstcorrecties of als een alternatieve oplossing. Op deze manier wordt een zeer natuurlijke borst gereconstrueerd.

Borstreconstructie DIEP lap 
Borstreconstructie LD lap  
Borstreconstructie LV shunt 
 
Borstreconstructie met prothese
Borstreconstructie PAP lap
Borstreconstructie S-GAP lap 
Borstreconstructie met tissue expander 
 

Hand- en zenuwchirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie heeft veel expertise voor de behandeling van patiënten met handletsels, handaandoeningen en problemen van aan de buitenkant liggende zenuwen. Er is een algemeen handenspreekuur en een spreekuur voor aangeboren handafwijkingen (CohNijn).

Voor de handbehandeling Na de handbehandeling

Ook speelt de afdeling een aansturende rol binnen het multidisciplinaire Nijmeegs Universitair Handen Team (NUHT). Dit team bestaat naast de plastisch chirurg, uit een orthopedisch chirurg, algemeen chirurg, revalidatiearts, fysiotherapeut en ergotherapeut. Het NUHT bundelt alle kennis en ervaring op het gebied van handletsels en -aandoeningen.

Aangeboren afwijkingen

Aangeboren afwijkingen zoals een lipspleet (schisis), aangeboren hand- of voetafwijkingen, zeer grote moedervlekken (congenitale naevi) of vaatafwijkingen als wijnvlekken en hemangiomen (goedaardige tumoren) worden door ons behandeld.

Schisisteam
Het multidisciplinaire Centrum voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen van het Radboudumc is één van de grootste in Nederland en levert toonaangevende kwaliteit dankzij een ervaren multidisciplinair team. Daardoor komen patiënten vanuit het hele land naar Nijmegen, vooral bij complexere ziekte oorzaken.

Hemangiomen en vaatafwijkingen
Onze plastische chirurgen maken deel uit van de Hecovan-werkgroep van het Radboudumc en zijn gespecialiseerd in hemangiomen en vaatafwijkingen (bijv. wijnvlekken of ooievaarsbeten). Kinderen uit het hele land worden voor deze (bloed)vaten afwijking doorgestuurd naar onze gespecialiseerde, multidisciplinaire werkgroep.

Wondproblemen

Patiënten met decubitus (doorliggen), chronisch veneuze insufficiëntie (storing in de afvoerende vaten), probleemwonden bij diabetes of na radiotherapie worden in ons speciale wondexpertisecentrum behandeld.

Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthetische Chirurgie

Het Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthestische Chirurgie, kortweg NUCEC, biedt topzorg op het gebied van de Esthetische Chirurgie binnen een academische zorgomgeving. Onze specialisten van de afdeling Plastische Chirurgie voeren de operaties uit binnen het Radboudumc. U kunt bij ons terecht voor: boven- en onderooglidcorrecties, voorhoofdlift, facelift, neklift, lipofilling, liposuctie, borstlift, borstaugmentatie, borstreductie, buikwandplastiek, filler, Botox-behandeling.

Complexe wondbehandeling; een verkennend onderzoek

Radboudumc heeft in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) onderzocht:
  • hoe de complexe wondzorg in Nederland is georganiseerd:
  • welke richtlijnen voor behandeling er zijn;
  • welke materialen worden gebruikt;
  • welke wetenschappelijke onderbouwing ervoor is;
  • of er aanbevelingen voor verbetering van de zorg zijn te geven.
lees verder