Radboudumc

print
Centrum voor vroege hart- en vaatziekten

De meest bekende uitingsvormen van hart- en vaatziekten zijn het hartinfarct, het herseninfarct en vaatlijden van de benen. Deze hart- en vaatziekten worden meestal veroorzaakt door atherosclerose (in de volksmond ook wel ‘aderverkalking’ genoemd). Bekende risicofactoren voor atherosclerose zijn een hoge bloeddruk (hypertensie), een verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie), suikerziekte (diabetes), roken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.

Ook patienten met chronische ontstekingsziekten, zoals reuma of psoriasis en mensen met chronische infecties, zoals HIV, hebben een verhoogd risico om atherosclerose te krijgen.

Speciale zorg voor jonge patiënten

Het hartinfarct, herseninfarct en etalagebenen komen betrekkelijk weinig voor bij patiënten onder de 50 jaar: ongeveer 1 op de 10 herseninfarcten en 1 op de 20 hartinfarcten. Wij vinden het belangrijk om de zorg voor deze groep patiënten te verbeteren. Daarom richtten wij kort geleden het Centrum voor vroege hart- en vaatziekten op.

Onze drijfveren achter dit initiatief zijn:

  • Bij jonge patiënten met hart- en vaatziekten is er soms een andere oorzaak dan de bovengenoemde bekende risicofactoren voor atherosclerose aanwezig. Daarom bespreken wij elke jonge patiënt in ons multidisciplinaire overleg.
  • De meeste kennis over de gevolgen en behandeling van jonge patiënten met hart- en vaatziekten komt voort uit onderzoeken waarin vooral oudere patiënten deelnamen. Wij hopen door systematisch gegevens te verzamelen een beter inzicht te krijgen in hart- en vaatziekten bij jongere patiënten.
  • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten lopen soms tegen andere dingen aan dan oudere patiënten. Zo valt te denken aan problemen binnen het gezin, gezinsplanning, zwangerschap, hervatten van werk, sporten, hypotheken, etc. In een gesprek met een verpleegkundig specialist zal uitgebreid worden ingegaan op deze factoren. De patiënt bepaalt daarin vooral zelf de agenda.

Ziektebeelden

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Neurologie doet in de ODYSSEY-studie onderzoek naar de oorzaken en de gevolgen van een beroerte en een TIA op relatief jonge leeftijd. Patiënten kunnen deelnemen aan dit onderzoek.

Lees meer over het ODYSSEY-onderzoek