Radboudumc

print
Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei. Soms is alleen radiotherapie voldoende. Maar vaak is een combinatie met chirurgie, chemotherapie of beide nodig. Radiotherapie is ook belangrijk bij pijnbestrijding. Voor patiënten die uiteindelijk niet genezen, kan radiotherapie de kwaliteit van leven sterk verbeteren door pijnlijke uitzaaiingen in het lichaam te bestralen.
Met de twee satellietlocaties in het Maasziekenhuis Pantein (Beugen) en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen) zijn we nu op drie verschillende plaatsen aanwezig. Zo kunnen we u dichterbij huis bestralen. 

Specialisme

In principe bestralen we verschillende soorten kanker in alle voorkomende gebieden.
Onze specialiteit is het bestralen van kanker in:

  • het hoofd-halsgebied
  • de prostaat
  • de borst
  • de longen
  • de endeldarm

 

Daarnaast richten we ons ook op het bestralen van:

  • longkanker
  • borstkanker
  • lymfomen
  • maag- en darmkanker

 

Ontwikkelingen

We blijven investeren in nieuwe bestralingstechnieken. Dankzij deze technische vernieuwingen kunnen we de straling met steeds grotere precisie toedienen. Hierdoor nemen de bijwerkingen beduidend af en kunnen we de organen steeds beter behouden. Een paar van deze technieken zijn VMAT en Stereotaxie.

VMAT betekent Volumetric Modulated Arc Therapy. Dit houdt in dat het bestralingsapparaat in een ronddraaiende beweging de totale dagdosis afgeeft. Hierbij worden de contouren van het gezwel voortdurend 'afgetast' en passen we de intensiteit van de straling en de vorm van de bundel aan voor een optimale behandeling.

Stereotaxie (ookwel radiochirurgie genoemd) is een bestralingstechniek die we toepassen bij kleine gezwellen van de longen, hersenen en/of lever. We bestralen het gezwel zeer lokaal met een VMAT techniek met smalle bundels en met een hoge stralingsdosis. Het doel van deze behandeling is het vernietigen of het inactief maken van het gezwel door een extreem hoge dosis te geven in een of enkele behandelingen. 

In de brochure Radiotherapie leest u meer over de afdeling Radiotherapie en de gang van zaken vóór, tijdens en na de bestralingsbehandeling. Informatiefolders voor de verschillende soorten bestralingen en onderzoeken op onze afdeling staan onderaan deze pagina.

Informatiefolder