Radboudumc

print
Radiotherapie

Radiotherapie filmDe afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei. Soms is alleen radiotherapie voldoende. Maar vaak is een combinatie met chirurgie, chemotherapie of beide nodig. Radiotherapie is ook belangrijk bij pijnbestrijding. Voor patiënten die uiteindelijk niet genezen, kan radiotherapie de kwaliteit van leven sterk verbeteren door pijnlijke uitzaaiingen in het lichaam te bestralen.     

Specialisme

De afdeling Radiotherapie van het Radboudumc is gespecialiseerd in het behandelen van kanker in:

  • het hoofd-halsgebied
  • de prostaat
  • de borst
  • de longen
  • de endeldarm

Binnen deze gebieden hebben we eigen onderzoeksprotocollen, die alleen voor het Radboudumc gelden.

Ontwikkelingen

Door snelle technologische ontwikkelingen kunnen we de schade aan gezond weefsel door bestraling, steeds beter beperken. Door nieuwe behandelingsvormen kunnen we patiënten bovendien een meer gerichte therapie aanbieden. Hiervoor moeten we wel altijd onderzoek doen naar de biologie van de tumor. Daarvoor nemen wij meestal bloed of kankerweefsel van u af.


In de brochure Radiotherapie kunt u meer lezen over de afdeling Radiotherapie en de gang van zaken vóór, tijdens en na de bestralingsbehandeling.

   
    

Protonentherapie in vier universitair medische centra

Op 1 augustus is bekend geworden dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vier vergunningen uitgeeft om protonentherapie aan te bieden. lees verder