Radboudumc

print
Apexresectie

Hebt u een afspraak voor een apexresectie/verwijderen ontstoken wortelpunt? Dan is het goed om te weten wat u kunt verwachten tijdens en na deze behandeling en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

De operatie

Om de ontstoken wortelpunt te kunnen verwijderen maakt de MKA- chirurg een klein sneetje in het tandvlees hieromheen. Vervolgens boort de chirurg een gaatje in het bot, op de plaats van de wortelpunt. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid. Daarom vindt u het misschien prettig om ondertussen muziek te luisteren op uw mp3-speler. Dat is geen enkel probleem. Met speciale instrumenten worden dan het ontstoken weefsel en de punt van de wortel weggehaald. Daarna wordt het gehele gebied, inclusief het uiteinde van het wortelkanaal, grondig gereinigd en gespoeld. Tot slot wordt het wortelkanaal aan de onderkant dichtgemaakt en wordt het tandvlees gehecht. Dit gebeurt meestal met hechtdraad dat vanzelf oplost.

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de apexresectie voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert. Daarna krijgt u steriele doeken over uw gezicht en over uw kleding. Uw neus en mond blijven hierbij onbedekt. U kunt dus vrij ademen. Uw voorhoofd en ogen worden wel afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. De MKA-chirurg en de verpleegkundigen die u behandelen, dragen een muts, een mondmasker en steriele handschoenen.

Mogelijk ongemak na de behandeling

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen).
Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg. Door het verwijderen van de wortelpunt en de ontsteking ontstaat een gaatje in het kaakbot. Dit is na enkele maanden dichtgegroeid.

Vervolgafspraak

Indien van toepassing maken we een vervolgafspraak. Voor controle van de wond, een controlefoto en eventueel het verwijderen van hechtingen.

Verzorging na een apexresectie

Het is belangrijk dat de wond die ontstaat door het verwijderen van de ontstoken wortelpunt snel en goed heelt. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Het helpt als u na de operatie met een aantal dingen rekening houdt.

Risico’s
Roken en alcohol drinken vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen. Ook kunt u tot drie dagen na de behandeling beter niet in de zon of in een hete omgeving gaan zitten. De kans dat de zwelling toeneemt is dan namelijk groot.

Tandenpoetsen
In verband met een eventuele nabloeding is het verstandig de dag van de ingreep uw mond niet te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond en hechtdraadjes.
Vanaf de dag na de ingreep kunt u ook de wond voorzichtig schoonborstelen. Wij raden u daarbij aan een zachte, niet-elektrische  tandenborstel te gebruiken.

Eten en drinken
Als u last hebt van de behandeling kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten. Geleidelijk kunt u dan weer op uw normale voeding over gaan. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden of op uw lip of tong bijten.

Noodvulling laten vervangen

Als in de tand of kies tijdens de operatie een noodvulling is aangebracht, is het raadzaam deze binnen zes weken door de tandarts te laten vervangen door een blijvende. De kleine holte in het kaakbot op de plaats waar de ontsteking is weggehaald, vult zich meestal na enige tijd vanzelf weer op met bot. We raden u aan om ongeveer half jaar tot één jaar na de behandeling bij uw eigen tandarts een controlefoto te laten maken.