Radboudumc

print
BAHA (hoortoestel)

BAHA Implantaat

BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid of in het Nederlands botverankerd hoortoestel. Hierbij plaatsen we achter het oor een titanium implantaat waar de BAHA op bevestigd kan worden. De BAHA bestaat uit een microfoon die het omgevingsgeluid opvangt en elektronica die het opgevangen geluid omzet in een mechanische trilling. Het implantaat geeft de trilling door aan het schedelbot. De trilling gaat vervolgens rechtstreeks naar het slakkenhuis, waardoor de BAHA-gebruiker het geluid hoort.

Voor een goed resultaat, is een (relatief) goede gehoordrempel van het slakkenhuis zelf noodzakelijk. Op de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en het Audiologisch Centrum hebben we ruim 25 jaar ervaring met BAHA-aanpassingen. In totaal hebben we al meer dan duizend BAHA’s geplaatst.

Doelgroep BAHA

Een BAHA is vaak uitermate geschikt als u een aangeboren incomplete of soms geheel afwezige gehoorgang (atresie) hebt. Een gewoon hoortoestel is dan niet mogelijk. Ook biedt een BAHA uitkomst als u geen hoortoestel kunt of mag dragen. Bijvoorbeeld als u regelmatig terugkerende looporen en/of oorontstekingen hebt. Een normaal hoortoestel kan dan de problemen verergeren doordat het oorstukje de gehoorgang deels afsluit. Ook allergie voor het materiaal van een oorstukje kan een reden zijn om geen hoortoestel te kunnen dragen.

Ook als u enkelzijdig doof bent, kan de KNO-arts besluiten om een BAHA te plaatsen. De BAHA geeft via de botgeleiding het geluid van de dove zijde door aan de goedhorende zijde. Op die manier neemt u toch geluid waar van de dove kant, zonder dat u uw hoofd hoeft te draaien. Let wel: de dove zijde blijft niet horend.

Probeer de BAHA vrijblijvend uit

Als u in aanmerking komt voor een BAHA, mag u eerst vrijblijvend enkele dagen ervaren hoe het is om te horen met een BAHA. U krijgt dan een beugel te leen waaraan u de BAHA kunt bevestigen.

De operatie

Krijgt u een BAHA-implantaat? Dan gebeurt de plaatsing poliklinisch en onder lokale verdoving. In overleg met de chirurg (de KNO-arts) is een volledige verdoving mogelijk. De operatie duurt ongeveer een uur. Voordat u geopereerd wordt, informeert een chirurg u over de risico’s van de operatie.

Leefregels na plaatsing implantaat

Dagelijkse verzorging
Maak de zijkant van het implantaat één keer per dag schoon met een zachte tandenborstel of scheerkwast. Bijvoorbeeld tijdens het douchen.

Wekelijkse verzorging
Naast de buitenkant van het implantaat, is het ook belangrijk de binnenkant goed schoon te houden. U kunt het vuil verwijderen met een zachte tandenborstel. Als het implantaat moeilijk loslaat, probeer dan het vuil met warm water los te weken. Verzorg de huid rondom het implantaat met een huidolie, zodat uw huid soepel blijft.

Jaarlijkse controle
U kunt jaarlijks een afspraak maken voor het BAHA-spreekuur. Een gespecialiseerde verpleegkundige of een van de artsen controleert dan of de schroef nog steeds goed bevestigd is en of de huid rondom nog in goede staat verkeert. Als het nodig is, krijgt u schoonmaakadviezen mee of schrijft de specialist u een crème voor. Het spreekuur is ook een goed moment om eventuele vragen te stellen.

Batterijgebruik
Batterijen zijn meestal voor eigen rekening, maar vraag dit voor de zekerheid na bij uw eigen zorgverzekering.

Vergoeding van een BAHA

Tot nu toe vergoeden alle zorgverzekeraars de operatie volledig, evenals de BAHA en een vijfjarig reparatiepakket. 

Defecte BAHA 

Sinds eind 2009 zijn er twee fabrikanten van BAHA’s: Oticon Medical en Cochlear. Op de meegeleverde doos van uw hoortoestel staat de firmanaam. Hieronder staat beschreven hoe u uw hoortoestel ter reparatie aan kunt bieden (dit verschilt per firma).

Cochlear
Hebt u een Cochlear Baha toestel? Neem dan contact op met de klantendienst van Cochlear op het nummer 070-770 36 68 (lokaal tarief). Het defecte toestel wordt bij u afgehaald voor reparatie. Na reparatie van uw Baha toestel wordt de retourzending automatisch voor u geregeld. U moet rekening houden met een reparatietijd van twee werkdagen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Cochlear Benelux:

Cochlear Benelux
Schaliënhoevedreef 20 gebouw i, 2800 Mechelen
België
T +31 (0)70 – 770 36 68 (Lokaal tarief)
T. +32(0)15 79 55 77
F. +32(0)15 79 55 70
E. customerservice@cochlear.be 
www.cochlear.nl

Oticon Medical
Als uw BAHA van de firma Oticon Medical komt, kunt u telefonisch contact opnemen voor defecten. U hoort dan verdere instructies hoe u uw hoortoestel kunt aanbieden voor reparatie.

Oticon Medical
Postbus 640, 1180 AP Amstelveen
T. (020) 345 08 07
F. (020) 345 44 04
E. info@oticonmedical.nl 
www.oticonmedical.com

Hebt u vragen over de werking van uw BAHA? Dan kunt u contact opnemen met het Volwassenen Audiologisch Centrum: (024) 361 91 76.

Contact met andere BAHA-gebruikers