Radboudumc

print
Behandeling Microvasculaire Coronaire Dysfunctie

Het doel van de behandeling van Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD) is het verminderen van klachten met medicijnen en het verbeteren van de leefstijl.

Leefstijlveranderingen

Deze leefstijlveranderingen bespreekt u met de MCD-verpleegkundige. De volgende veranderingen zijn belangrijk:

  • stoppen met roken
  • gewichtsverlies (indien nodig)
  • regelmatige lichaamsbeweging, tenminste 30 minuten matige inspanning gedurende 5 dagen per week
  • stress verminderen en ontspanningsoefeningen
  • leren omgaan met de ziekte

Medicatie

De keuze van medicatie hangt sterk af van de ernst van uw klachten en de aanwezige risicofactoren. Als eerste dienen we de risicofactoren goed te behandelen. Welke medicijnen u krijgt, hangt af van de aard en intensiteit van uw klachten en uw eerdere ervaringen met bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie. Dit kan per individuele patiënt verschillend zijn. Bij alle medicatie die u krijgt, hoort u wat de (bij-)werkingen kunnen zijn.

Hartrevalidatie

Patiënten die een ernstige vorm van MCD hebben, waarbij ze dagelijks klachten hebben en hun gewone activiteiten niet meer goed kunnen doen,  kunnen deelnemen aan een hartrevalidatie programma.  Dit is een samengesteld programma, waarin een gezond dieet, stressreductie en verbetering van conditie uitgebreid aan bod komen.  Met hulp van een diëtiste, fysiotherapeut en psycholoog wordt u een op maat gesneden programma aangeboden, dat het beste bij uw situatie past.

Heeft u MCD en woont u verder weg? We geven een advies aan de fysiotherapeut bij u in de buurt. We zijn ook bezig om een internet-platform te ontwikkelen met informatie over MCD en mogelijkheden om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling cardiologie van het Radboudumc.