Radboudumc

print
Behandeling osteoporose

Het doel van de behandeling van osteoporose is het voorkomen van botbreuken. Uw arts zal u adviseren om te stoppen met roken, alcoholgebruik te beperken, veel aan lichaamsbeweging te doen en gezond en gevarieerd te eten. Daarnaast schrijven we u vaak medicijnen voor: calcium, vitamine D, en bisfosfonaten. Daarnaast is het belangrijk om het risico op vallen te verminderen. Daarom verwijzen we u  soms door naar een fysiotherapeut.

Calcium- en vitamine D

Voor uw botopbouw hebt u calcium en vitamine D nodig. De meeste mensen gebruiken minder zuivelproducten dan nodig om voldoende calcium op te nemen. Daarom schrijven we meestal calcium in tabletvorm voor. Vitamine D haalt u ook uit de voeding, maar vaak is dat ook onvoldoende. Na inname van vitamine D wordt het actief gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Om de vitamine D productie te stimuleren, moet u  dagelijks naar buiten om zonlicht op te vangen.

Bisfosfonaten

Bisfosfonaten remmen de botafbraak. Daarom gebruiken we ze bij de behandeling van osteoporose en een aantal andere botziektes. Meestal moet u de bisfosfonaten eenmaal per week gebruiken. U kunt last krijgen van bijwerkingen: maag/darmklachten en heel soms kaaknecrose (acuut botverlies in de kaak).