Radboudumc

print
Behandeling van eczeem

De behandeling van eczeem is niet gericht op genezing maar op het verminderen van de ontstekingsreactie van de huid. Eczeem kunnen we namelijk niet genezen, omdat erfelijke aanleg een rol speelt bij het ontstaan van eczeem. Toch verdwijnt eczeem bij sommige kinderen naarmate ze ouder worden. Eczeem is vaak wisselend aanwezig, met goede en slechte periodes.

Behandelmogelijkheden

Eczeem behandelen we vaak alleen op de plek waar de huiduitslag voorkomt (lokale therapie). Maar er zijn ook andere behandelopties zoals lichttherapie of tabletten (orale therapie). Op de afdeling Dermatologie werken we met een stappenplan, gebaseerd op de ernst van het eczeem:

  • Droge huid of jeuk zonder huidafwijkingen:  smeren met vette crèmes of zalven is vaak voldoende.
  • Mild tot matig ernstige eczeem:  smeren met lichte corticosteroïden, koolteerzalven of calcineurineremmers.
  • Ernstig eczeem: smeren met sterke corticosteroïden, eventueel in combinatie met koolteerzalf. 

Vette crèmes/zalven

De basisbehandeling voor eczeem bestaat uit het insmeren van de huis met een vette crème of zalf. U kunt deze middelen vaak en ruim gebruiken, ook als er geen eczeemplekken zichtbaar zijn. Meerdere keren per dag smeren, houdt de huid soepel en zorgt dat de huid niet uitdroogt. Ook water droogt de huid uit. Douche dus niet te vaak, niet te heet en gebruik niet teveel zeep. Smeer uw lichaam na het douchen goed in.

Hormoonzalf
Hormoonzalven (corticosteroïden) zijn afgeleid van een natuurlijk hormoon uit de bijnierschors. Ze remmen de ontsteking van uw huid. Ook werken ze jeukstillend en verminderen ze zwelling en schilfering. We informeren u hoe u de corticosteroïden veilig kunt gebruiken.

Koolteerzalf
Koolteer werkt jeukstillend, verkoelend en ontstekingsremmend. U kunt het gebruiken in plaats van corticosteroïden, bijvoorbeeld bij een mild tot matig eczeem. Of in combinatie met corticosteroïden bij een ernstig eczeem.

Calcineurineremmende zalf of crème 
Calcineurineremmers werken ontstekingsremmend. Protopic, ook wel tacrolimus genoemd, is een voorbeeld van een calcineurineremmer. Het is een relatief nieuw middel dat geen corticosteroïden bevat.

Lichttherapie

Veel mensen met eczeem merken dat zonlicht gunstig is voor hun eczeem. Daarom zetten we ook lichttherapie in bij de behandeling van eczeem. Bij lichttherapie behandelen we uw huid met uv B-licht.
lees meer over lichttherapie

Behandeling van jeuk en infectie

Jeuk komt veel voor bij eczeem en is zeer vervelend. Krabben geeft even verlichting van de jeuk maar kan het eczeem en de jeuk ook verergeren. Bovendien gaat uw huid door het krabben kapot, waardoor u een infectie kunt krijgen. U kunt beter de huid insmeren. De meeste eczeemzalven verlichten de jeuk. Hebt u een erg jeukende huidafwijking? Dan kunnen we ook tabletten (antihistaminica) voorschrijven. Deze tabletten worden ook gebruikt bij hooikoorts en hebben een jeukstillende werking.

Eczeem kan geïnfecteerd raken met bacteriën of schimmels. Zo’n infectie kunnen we behandelen met antibioticumzalf of een uitwendig middel tegen schimmels. Soms is het nodig de infectie te behandelen met een antibioticumkuur of met een antischimmelmiddel in tabletvorm.

Direct naar

Patiëntenfolders