Radboudumc

print
Beperking natriuminname bij hartfalen

De hartfalencardioloog en de hartfalenverpleegkundige hebben u het advies gegeven minder natrium (zout) te gebruiken om uw verzwakte hart te ontlasten. Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, geef dan door dat u een licht natrium beperkt dieet gebruikt. Wij kunnen hier dan rekening mee houden.

Natrium, wat is het?

Natrium is een mineraal dat in keukenzout voorkomt maar ook voorkomt in voedingsmiddelen, zowel toegevoegd als van nature. Het is een smaakmaker en het verlengt de houdbaarheid van levensmiddelen.
Het lichaam heeft beperkt zout nodig. De laatste jaren is steeds meer zout aan voedsel toegevoegd, denk aan de vele kant-en-klaar producten en sauzen. Gemiddeld gebruiken volwassen Nederlanders 9 gram per dag.

De overheid wil het toegevoegde zout aan voedingsmiddelen verminderen. Om mensen bewust te maken van de hoeveelheid zout in producten, wordt het natriumgehalte op voorverpakte producten vermeld.

Nadelen natrium (zout)

Omdat het hart bij hartfalen onvoldoende in staat is om het bloed door het lichaam te pompen, houden de nieren natrium en vocht vast. Zo compenseert het lichaam de te geringe doorbloeding van de weefsels. Er wordt natrium en vocht vastgehouden om er voor te zorgen dat de bloedvaten toch gevuld zijn en belangrijke weefsels goed doorbloed worden. Dat lijkt gunstig maar dat is het op den duur zeker niet. Want het overtollige vocht vormt een extra belasting voor het hart.

De kans is groot dat iemand met hartfalen veel dorst heeft. Door de geringere pompfunctie van het hart, wordt het dorstcentrum in de hersenen geprikkeld. Ook het gebruik van sommige geneesmiddelen kan het dorstgevoel vergroten.

Verminderen natriuminname

U heeft zelf invloed op het zoutgebruik en kunt dit verminderen. In de praktijk blijkt dat de grote meerderheid van de hartfalenpatiënten en partners na 6 weken gewend zijn aan minder zout gebruik en “de niet verzoute smaak” gaan waarderen!
In de informatiefolder Natriumbeperkt dieet vindt u meer informatie hierover.

In de zoutwijzer van de Hartstichting ziet u een aantal voorbeelden van veel gebruikte producten met hierbij het natriumgehalte vermeldt.
 
Twee belangrijke regels

  • Voeg geen zout toe bij de bereiding en het gebruik van de (warme) maaltijd.
  • Voorkom of beperk het gebruik van producten die veel zout bevatten.

Meer informatie