Radboudumc

print
Biologicals

Het menselijk immuunsysteem zit goed in elkaar: het maakt elementen die niet in het lichaam horen, zoals bacteriën en virussen, onschadelijk. Dat doet het systeem onder meer door ontstekingen te veroorzaken. Bij reuma werkt uw afweersysteem anders: het komt in actie tegen delen van het eigen lichaam, zoals de gewrichten. Daardoor kunt u last hebben van ontstekingen. 

Werking van biologicals

Voor patiënten met reumatische ziektes is er een hele nieuwe generatie geneesmiddelen: biologicals. Biologicals zijn medicijnen die helemaal of voor een deel bestaan uit dierlijke of menselijke eiwitten. Ze blokkeren de werking van lichaamseigen stoffen of cellen van het immuunsysteem of bootsen ze na. Op die manier remmen de biologicals het ontstekingsproces en voorkomen ze gewrichtsschade.

Omdat biologicals bestaan uit eiwitten, kunnen ze alleen via een infuus of injectie worden toegediend. Voordeel daarvan is dat ze vaak al snel werken: binnen een paar dagen of weken. 

Wanneer krijgt u biologicals?

Biologicals worden niet aan iedereen voorgeschreven. Ze zijn namelijk niet altijd effectiever dan andere medicijnen, zoals DMARD’s. Bovendien kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben en zijn ze veel kostbaarder (12.000-15.000 euro per patiënt per jaar). Er zijn specifieke criteria voor behandeling met biologicals opgesteld (en de vergoeding ervan). Patiënten met reumatoïde artritis moeten bijvoorbeeld altijd eerst ten minste twee DMARD’s (bijvoorbeeld methotrexaat en hydroxychloroquine, eventueel met prednis(ol)on) hebben geprobeerd. Alleen als deze behandelingen niet of niet voldoende werken, kan een biological ingezet worden. Uw specialist kan u hierover meer vertellen.

Welke biologicals zijn er?

Op dit moment zijn er verschillende biologicals beschikbaar voor patiënten met reumatoïde artritis. Ze staan in het schema hieronder. Uw specialist bepaalt welke biological geschikt is voor u.

Stofnaam  Commerciële naam  Gericht tegen
Adalimumab Humira Remmen van Tumor Necrosis Factor (TNF)
Etanercept Enbrel  Remmen van TNF
Infliximab  Remicade  Remmen van TNF
Golimumab  Simponi  Remmen van TNF
Certolizumab  Cimzia  Remmen van TNF
Abatacept  Abatacept  Blokkeren van CD80- en CD86-receptoren; remmen de T-cellen
Rituximab  Mabthera  Blokkeren van CD20-receptoren, remmen de B-cellen
Tocilizumab  RoActemra  Blokkeren van interleukine 6
Anakinra  Kineret  Blokkeren van interleukine 1

Bijwerkingen

De bekendste bijwerking van biologicals is de verhoogde gevoeligheid voor infecties. Neem daarom altijd contact op met uw huisarts als u denkt dat u een infectie hebt. We stoppen dan met de biologicals en u krijgt dan antibiotica.

Lees meer over de medicijnen die uw arts u voorschrijft op de pagina folders en links.