Radboudumc

print
Bypassoperatie

Een bypass of een omleidingsoperatie van de kransslagaders is de meest voorkomende hartoperatie. De ingreep is bedoeld voor patiënten met een of meerdere vernauwde of afgesloten kransslagaders.

Omleiding

Met een ader uit een van uw benen en/of een borstslagader maken we een of meerdere omleidingen. We maken dan met uw beenader een verbinding tussen de aangedane kransslagader van het hart en de grote lichaamsslagader (aorta). Bij een borstslagader hoeft dit niet te gebeuren; deze is al met een slagader verbonden. We proberen zoveel mogelijk slagaders als omleiding te gebruiken, omdat ze langer meegaan. Daarvoor gebruiken we soms ook een slagader uit de onderarm of uit de buik. De verbinding met de kransslagader plaatsen we voorbij de vernauwing. Daarna kan uw bloed weer doorstromen naar de kleinere bloedvaten in de hartspier.

Hart-longmachine

Bij het maken van die verbinding kan het nodig zijn om het hart stil te leggen, dan zetten we de hart-longmachine in. In sommige gevallen kan het beter zijn de verbinding te maken zonder een hart-longmachine, met name als het gaat om een klein aantal omleidingen en bij nier- of longfunctiestoornissen. Dan maken we gebruik van speciale apparaten.