Radboudumc

print
Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie. Hierbij gebruiken we geen UV-licht maar een veilige vorm van licht. We brengen een crème aan en dekken uw huid af met een pleister of verband. Deze crème moet drie uur intrekken en zorgt ervoor dat de aangedane cellen gevoelig worden voor licht. Tijdens de inwerktijd blijft u in het ziekenhuis. Na drie uur verwijderen we de crème en belichten we uw huid 8 tot 10 minuten. Dit kan warm of brandend aanvoelen. Na de behandeling kan uw huid rood kleuren en iets opzwellen. Vervolgens kan de huid verkleuren en vervellen. Dit zijn normale reacties die aangeven dat de therapie werkt. Na de behandeling mag uw huid 24 uur niet in het daglicht. U kunt zich thuis voorbereiden met de folder Fotodynamische Therapie (pdf). 

Vóór de behandeling

Voor het beste effect is het belangrijk dat de te behandelen huid geen korstjes, haren, schilfers of verdikkingen bevat.

 • Ontschilferen
  Uw arts kan een speciale ontschilferzalf met salicylzuur voorschrijven die ervoor zorgt dat de schilfers verweken. Een week voor de behandeling begint u hiermee te smeren. Op de dag van de behandeling zelf smeert u niets op de huid.
 • Afplakken
  Voor sommige plekjes schrijft uw arts een speciale afdekkende pleister voor. Die brengt u een week voor de behandeling aan. Deze pleister kan dag en nacht blijven zitten en u kunt met deze pleister gewoon douchen. Krijgt u twee keer een behandeling van hetzelfde stuk huid? Dan moet u de pleister ook in de periode tussen de twee behandelingen plakken.
 • Ontharen
  Soms is het nodig om de haren bij de te behandelen plek af te scheren. Uw arts bespreekt dit met u. Als het nodig is, kunt u dit het beste ’s ochtends op de dag van de behandeling thuis doen.

Voorzorg op de dag van behandeling

 • Neem bij het ontbijt twee paracetamoltabletten van 500 mg in.
 • De behandelde plek mag 24 uur na het opbrengen van de crème niet met licht in aanraking komen. Zorg daarom dat u donkere kleding bij u hebt om de behandelde plek te bedekken. Zit de plek op uw hoofd? Neem dan een donkere pet of hoed mee.
 • Krijgt u een behandeling van de huid dicht bij uw ogen? Neem dan een zonnebril mee voor na de behandeling.

Ná de behandeling

Na de behandeling kan uw huid nog 24 uur lichtgevoelig blijven. Bescherm uw huid daarom tegen zon- en kunstlicht door hem zoveel mogelijk te bedekken. Ook ruimt uw huid na de behandeling de aangedane huidcellen op en vervangt deze door nieuwe huidcellen. U kunt dit enkele uren tot dagen na de behandeling merken. De huid kan rood kleuren, opzwellen, schilferen en eruitzien als een schaafwond. Dit is normaal en wijst op een opruimreactie van de huid. De wondjes genezen vanzelf.

Soms adviseert de dermatoloog of arts-onderzoeker een (desinfecterende) zalf voor na de behandeling. Ook kunt u van de arts een recept voor een vettende zalf krijgen. Neemt u contact op met uw behandelend arts als de wondjes na een week nog open zijn, als u koorts krijgt of ongerust bent. De huid geneest zonder littekens, maar kan wel verkleuren. De maanden na de belichting moet u de huid extra goed beschermen tegen zonlicht. Dek de huid af of smeer goed in met een zonnebrandcrème met hoge factor. De verpleegkundige plant ongeveer drie maanden na de behandeling een controle-afspraak.

Zonprotectie

Bescherm uw huid, voorkom huidkanker. lees verder