Radboudumc

print
Fysiotherapie bij klachten van het kauwstelsel

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met klachten van het kauwstelsel. Deze klachten staan ook bekend onder de naam Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). Klachten van het kauwstelsel kennen redelijk vast patroon van klachten, die per persoon kunnen verschillen.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Pijn in de kauwspier en/of in het kaakgewricht
  • Moe en/of stijf gevoel in de kauwspieren
  • Pijn bij het openen van de mond en/of een beperkte mondopening
  • Hoofdpijn door een verhoogde spierspanning
  • Gewrichtsgeluiden bij bewegen van de onderkaak

Een mogelijke verklaring van uw klachten kan zijn een onbewust aangeleerde, verkeerde mondgewoonte zoals bijvoorbeeld klemmen of knarsen. Deze gewoonten kunnen het kauwstelsel overbelasten en aanleiding geven tot pijnklachten. Vaak treden deze gewoonten op als u met spanning of stress te maken hebt.

Wat is het doel van fysiotherapie?

Inzicht leren te krijgen in factoren die uw klachten beïnvloeden en oefeningen te doen die hierop aansluiten, waardoor u ongewenste mondgewoonten kunt afleren en de spierspanning kan verminderen. Zo leert u uw klachten zelf te beïnvloeden zodat u er minder last van hebt.

Wat kunt u van de behandeling verwachten?

Na een uitgebreide inventarisatie van uw klachten zal de fysiotherapeut het behandelplan met u doorspreken. Dit behandelplan bestaat uit voorlichting over het ontstaan van klachten van het kauwstelsel en persoonlijke factoren die deze klachten kunnen beïnvloeden.

Wat is kenmerkend voor deze behandelvorm?

De behandeling bestaat uit oefeningen om de klachten te verminderen. U krijgt ook opdrachten, die u thuis moet uitvoeren. Tijdens de behandeling krijgt u ook opdrachten om het geleerde in de praktijk te brengen in het dagelijks leven.

De behandeling is zo specialistisch dat voor een behandeling extra tijd nodig is. Het streven is om het aantal behandelingen tot maximaal zes te beperken.

Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met klachten van het kauwstelsel staan in een register.


Patiëntenfolder