Radboudumc

print
Fysiotherapie bij reumatische ziektes

Bij veel reumatische ziektes, zoals reumatoïde artritis, kunt u last hebben van ontstekingen van de gewrichten. Die veroorzaken pijn, zwelling, stijfheid, functieverlies en soms beschadiging van de gewrichten. In veel gevallen zijn ook andere weefsels en organen betrokken bij de ontsteking. Hierdoor kunt u last hebben van vermoeidheid of kan uw conditie achteruitgaan. Soms krijgt u problemen bij uw dagelijkse activiteiten, zoals lopen, het huishouden doen, douchen of sporten. Daarom krijgt u naast medicijnen vaak ook fysiotherapie. Hiermee houdt u uw gewrichten soepel en uw conditie op peil.

We onderscheiden twee soorten oefentherapie:

 • lokale oefentherapie: hierbij richten we ons vooral op lokale spierversterking en coördinatie van de spieren rondom het betreffende gewricht, eventueel in combinatie met lokale mobiliteitsoefeningen;
 • algemene oefentherapie: hierbij gaat het vooral om inspanning, zoals bij lopen en fietsen.

Fysiotherapie tijdens opname in het ziekenhuis

Wordt u opgenomen in het ziekenhuis? Dan wordt de fysiotherapeut ingeschakeld voor diagnostiek, pijnvermindering, het verhogen van uw mobiliteit en het versterken van uw spieren. Als u weer naar huis mag, neemt de fysiotherapeut bij u in de buurt de zorg over. Ook na een operatie, bijvoorbeeld als u een knie- of heupprothese hebt gekregen, krijgt u behandelingen van een fysiotherapeut.

Poliklinische behandeling van de fysiotherapeut

Ook als u niet wordt opgenomen in het ziekenhuis, kunt u bij onze fysiotherapeuten terecht. De polikliniek Fysiotherapie Centraal biedt diverse mogelijkheden:

 • RAPIT (Reumatoïde Artritis Patiënten in Training).
  Een sportgroep speciaal voor patiënten met reumatoïde artritis. U volgt deze training een jaar lang twee keer per week. Daarna krijgt u een bewegingsadvies/sportadvies. Lees meer hierover in de folder oefentherapie bij reumatoïde artritis.
 • Tens-behandeling.
  Hebt u (chronische) pijnklachten? Dan kan een Tens-behandeling uitkomst bieden. Tens staat voor Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. Bij deze behandeling prikkelen we de zenuwen in uw huid met stroom. Hierdoor neemt de pijn af. Lees meer over deze behandeling in de folder over Tens.
 • Functionele Looptraining (FLT).
  Met deze training proberen we uw loopproblemen op te lossen. Lees meer hierover in de folder over Functionele Looptraining.
 • Diagnostiek en second opinion met doorverwijzing naar een fysiotherapeut in de eerste lijn.
 • Bewegings- of sportadvies.

Meer informatie vindt u op de pagina folders en links.

   
    •	Reumatoïde Artritis Patiënten in Training
 • Neem contact met ons op:
  (024) 361 38 12

Informatiefolders