Radboudumc

print
Behandeling met schildklierhormoon

Een tekort aan schildklierhormoon behandelen we door het tekort aan te vullen met hormoon in tabletvorm. De werkzame stof in deze tabletten heet levothyroxine. Sommige patiëntenfora en websites adviseren om daarnaast liothyronine te gebruiken. Deze behandeling is bekend als combinatietherapie. Bij combinatietherapie komt het vaak voor dat u een te hoge dosis schildklierhormoon binnenkrijgt. Daarom adviseren wij deze mehtode niet als standaardbehandeling.

Levothyroxine

Een tekort aan schildklierhormoon kunt u aanvullen met schildklierhormoon in tabletvorm. De werkzame stof in deze tabletten is hetzelfde als het hormoon dat uw schildklier aanmaakt en heet levothyroxine. Levothyroxine zit in de medicijnen Thyrax duotab, Euthyrox, Eltroxin en Levothyroxine.

Juiste dosering

De juiste dosis verschilt per persoon en is afhankelijk van uw lichaamsgewicht en de oorzaak van de hypothyreoïdie. Om de juiste dosis vast te stellen informeert de arts naar uw klachten en doet bloedonderzoek naar de TSH-waarde in uw bloed. TSH staat voor thyroïdstimulerend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat uw schildklier schildklierhormonen produceert. Bij een te lage dosis levothyroxine kunt u last hebben van kouwelijkheid, traagheid en vermoeidheid. Een te hoge dosis zorgt voor klachten als hartkloppingen, gejaagdheid en afvallen.

Werking niet direct waarneembaar

Uw lichaam verwerkt de levothyroxine langzaam. Pas na drie tot vijf dagen is de werking aan te tonen. Na vier tot zes weken beoordelen we of de dosis geschikt voor u is. Elke keer als we de dosis aanpassen, is het effect pas meetbaar na vier tot zes weken.

Inname op nuchtere maag

Levothyroxine neemt u in op de nuchtere maag.  Na het doorslikken neemt uw bloed de stof op door de wand van de dunne darm. Als er voedsel of andere medicijnen in uw darm aanwezig zijn, kan dit proces flink verstoord raken. Wacht u na het innemen van de tablet nog dertig minuten met eten, drinken of het gebruik van andere medicijnen. In overleg met uw arts, kunt u levothyroxine ook vlak voor het slapen innemen. Het is belangrijk om elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip uw tablet te nemen.

Combinatie met andere medicijnen

Bespreek met uw behandelend arts als u ook andere medicijnen gebruikt. Levothyroxine kan namelijk de werking van sommige medicijnen versterken of verzwakken. Ook kunnen andere medicijnen invloed hebben op de werking van levothyroxine.

Duur van de behandeling

Hoe lang u levothyroxine moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van de hypothyreoïdie. De meeste vormen van hypothyreoïdie zijn blijvend; 

  • ziekte van Hashimoto; 
  • hypothyreoïdie na schildklieroperatie; 
  • hypothyreoïdie na behandeling met radioactief jodium.

Dan is de behandeling levenslang. Voor controle is het niet altijd nodig dat u naar het ziekenhuis komt. Als we een passende dosis levothyroxine hebben vastgesteld, neemt uw huisarts de controles over. U hebt dan slechts één keer per (half) jaar een bloedonderzoek nodig.

Geen levothyroxine bij schildklierontsteking

Hebt u hypothyreoïdie als gevolg van uw zwangerschap (postpartum thyreoïditis) of vanwege een schildklierontsteking (De Quervain thyreoïditis)? Dan stellen we de behandeling met levothyroxine uit. Deze vormen van hypothyreoïdie genezen namelijk meestal vanzelf.
Combinatietherapie met Liothyronine. Bij combinatietherapie gebruikt u naast levothyroxine ook liothyronine (medicijnnaam Cytomel). Omdat u bij deze therapie soms een te hoge dosis schildklierhormoon binnenkrijgt, adviseren we deze behandeling niet standaard. Als u zwanger bent of zwanger wilt worden, raden we af om het middel te gebruiken.

T4/T3 combinatietherapie

Liothyronine is een synthetisch schildklierhormoon en werkt ongeveer hetzelfde als levothyroxine. Het is echter maar enkele uren na inname actief. Dit komt doordat de stof zich alleen vluchtig bindt aan bloedeiwitten. Liothyronine gebruikt u altijd in combinatie met levothyroxine. We noemen dit T4/T3 combinatietherapie. Behandeling met uitsluitend levothyroxine heet monotherapie (T4)

Nadeel van combinatietherapie

Als u klachten houdt terwijl u levothyroxine gebruikt, bent u misschien geïnteresseerd in combinatietherapie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat beide behandelingen gelijke resultaten hebben met betrekking tot vermoeidheid, kwaliteit van leven en geestelijk gesteldheid. Wel hebt u bij combinatietherapie meer kans op een te grote dosis schildklierhormoon en daardoor een grotere kans op hartritmestoornissen en botontkalking. Daarom adviseren we in Nederland de combinatietherapie niet als standaardbehandeling.

Na behandeling met radioactief jodium

Na behandeling met radioactief jodium krijgt u schildklierhormoontabletten voorgeschreven. Deze tabletten bevatten een iets hogere hoeveelheid schildklierhormoon dan de hoeveelheid die uw eigen schildklier zelf maakte. Dit geeft minder kans op uitgroei van eventueel achtergebleven kankercellen. Hoe lang u een hogere dosering schildklierhormoon moet gebruiken, hangt onder andere af van de uitgebreidheid van de tumor en de resultaten van de nacontroles. Uw arts bepaalt wanneer de dosering verlaagd wordt naar een normaal niveau. Als bij u medullaire schildklierkanker is vastgesteld, is de hogere dosering schildklierhormoon niet nodig.