Patiëntenzorg Behandelingen Hormoonzalven bij huidziekten

Wat is hormoonzalven?

Hormoonzalven gebruiken we bij verschillende huidaandoeningen, bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. Ze remmen de ontsteking van uw huid en hebben een gunstig effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering. lees meer

Wat is hormoonzalven?

Hormoonzalven gebruiken we bij verschillende huidaandoeningen, bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. Ze remmen de ontsteking van uw huid en hebben een gunstig effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering. Ze remmen ook een versnelde deling van uw huidcellen. Hierdoor neemt het aantal door eczeem aangedane cellen niet zo snel toe. 

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Sterktes en dosering

In hormoonzalven zitten corticosteroïden. Corticosteroïden zijn een kunstmatige variant van een natuurlijk hormoon uit uw bijnierschors. Soms schrijven we corticosteroïden ook in tabletvorm voor. Corticosteroïden zijn er in verschillende sterktes. lees meer

Sterktes en dosering

In hormoonzalven zitten corticosteroïden. Corticosteroïden zijn een kunstmatige variant van een natuurlijk hormoon uit uw bijnierschors. Soms schrijven we corticosteroïden ook in tabletvorm voor. Corticosteroïden zijn er in verschillende sterktes. Klasse I is het minst sterk en klasse IV het sterkst. Welke sterkte we gebruiken, is afhankelijk van het type, de ernst en de plaats van de huidafwijking. Klasse I krijgt u vaak bij lichte vormen van eczeem of huidafwijkingen in uw gelaat. Klasse IV gebruiken we bijvoorbeeld bij ernstig eczeem of psoriasis.

Dosering

We beginnen de behandeling meestal met een sterke hormoonzalf waarmee we de huidafwijking zo snel mogelijk onder controle krijgen. Voor eczeem is eenmaal per dag smeren voldoende. In een rustigere fase, bouwen we de sterkte af. Dit kan door over te stappen naar een minder sterk middel of door minder te smeren met hetzelfde middel. Op dagen waarop u geen corticosteroïden gebruikt, kunt u smeren met een basiscrème of -zalf. Uit veiligheidsoverwegingen  gelden maximale hoeveelheden corticosteroïden die u per week mag smeren. Kinderen krijgen minder sterke producten dan volwassenen. De maximale hoeveelheid die u per week mag smeren hangt naast uw leeftijd ook af van uw gewicht.
 

Bijwerkingen

Als u de corticosteroïden op de juiste manier gebruikt, zult u weinig bijwerkingen hebben. Als er al bijwerkingen optreden, is dit meestal op de huid zelf en niet elders in uw lichaam. Naast bijwerkingen kunt u bij langdurig gebruik wennen aan een middel, waardoor het minder goed werkt. lees meer

Bijwerkingen

Als u de corticosteroïden op de juiste manier gebruikt, zult u weinig bijwerkingen hebben. Als er al bijwerkingen optreden, is dit meestal op de huid zelf en niet elders in uw lichaam. Naast bijwerkingen kunt u bij langdurig gebruik wennen aan een middel, waardoor het minder goed werkt. Als u stopt met een hormoonzalf kunnen uw klachten plotseling verergeren.

Bijwerkingen op uw huid

De meest voorkomende bijwerking is verdunning van uw huid (atrofie). Ook kunt u verwijde, kwetsbare bloedvaatjes of huidstriemen (striae) krijgen. In uw gezicht ontstaat soms acné-achtige uitslag. Deze bijwerkingen zien we vooral bij mensen die langdurig en dagelijks corticosteroïden gebruiken en dan met name in het gelaat, op uitwendige geslachtsdelen en in lichaamsplooien. Als u op tijd stopt met de hormoonzalf kan de verdunning van uw huid herstellen.

Andere bijwerkingen

Corticosteroïden kunnen soms ook door de huid heen worden opgenomen en komen zo in uw bloed terecht. Hierdoor kunt u bijwerkingen krijgen elders is uw lichaam, zoals botontkalking en een verminderde werking van uw bijnierschors. Deze bijwerkingen komen echter nauwelijks voor. Kinderen zijn gevoeliger voor het ontstaan van deze bijwerkingen. Daarom krijgen zij minder sterkere corticosteroïden en vaak ook een lagere dosis.

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Links

In de folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en op hun website vindt u meer informatie over corticosteroïden voor de huid.
  • Medewerkers
  • Intranet