Radboudumc

print
Kaakosteotomie

Hebt u een afspraak voor een kaakosteotomie? Dan is het goed om te weten wat deze operatie inhoudt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

De operatie

Voor een kaakosteotomie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling van Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie. Tijdens de operatie worden één of meerdere delen van de kaak verplaatst. De ingreep kan plaatsvinden in de onderkaak, in de bovenkaak en in allebei de kaken. Ook kan een verplaatsing in uw kaak worden gecombineerd met een verplaatsing van de kinpunt. De kaakdelen zet de MKA-chirurg weer aan elkaar met titanium plaatjes en schroefjes die na de operatie blijven zitten.

Na de operatie

Pijn en zwelling
De pijn na de operatie valt doorgaans erg mee. U krijgt op de verpleegafdeling pijnstillende middelen. Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink. De mate waarin dat gebeurt, verschilt per persoon en hangt af van het soort kaakosteotomie. De zwelling houdt meestal aan tot maximaal 48 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht (en soms ook de hals en borst) blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting. Na twee weken is de zwelling vrijwel niet meer zichtbaar. Het kan wel enkele weken tot maanden duren voordat de zwelling helemaal verdwenen is.

Bloed
Het is normaal dat er tijdens de operatie wat bloed in uw mond, neus of maag terecht komt. Daardoor voelt u zich waarschijnlijk de eerste uren na de operatie misselijk. Gedurende enkele weken na de operatie, kunt u af en toe een bloedneus krijgen. Het is daarom van belang om uw neus gedurende deze periode niet te snuiten.

Doof gevoel
Na operaties aan de onderkaak is het gebruikelijk dat de onderlip en kin doof aanvoelen. Dit gevoel verbetert in de loop van enkele weken tot maanden en wordt vrijwel altijd weer normaal. Meestal wordt herstel voorafgegaan door een periode van spontane prikkeling in uw lip of kin. Het is ook mogelijk dat uw lip en kin tijdens de herstelperiode extra gevoelig zijn bij aanraking.

Aangepaste voeding
Na de operatie worden uw kaken met strakke elastieken in de juiste stand gehouden. Dit 'immobiliseren' leidt tot een betere genezing van de kaken en zorgt ervoor dat u minder last krijgt van nabezwaren van de operatie. Gedurende de eerste week bestaat uw dieet hierdoor uit vloeibare voeding. Een week na de operatie komt u voor controle naar de polikliniek. Dan bekijken we of de strakke elastieken vervangen kunnen worden door lossere elastieken. Vanaf dan kunt u langzaamaan vaster voedsel gaan gebruiken.

Wafer

Meestal plaatsen we ook een plastic plaatje (een wafer) in uw mond. Dit zorgt ervoor dat u uw kaken goed op elkaar kunt zetten. Uw kaken worden tijdens de operatie in een van tevoren bepaalde positie geplaatst. De juiste verhouding tussen de tanden van de boven- en onderkaak wordt verzekerd door de wafer, die is gevormd naar een gipsafdruk of digitale afdruk van uw gebit.

Anesthesie

Omdat de ingreep onder algehele anesthesie (verdoving/narcose) plaatsvindt, brengt u vooraf een bezoek aan het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek wordt uw algehele gezondheidstoestand beoordeeld. Als het nodig is wordt aanvullend onderzoek gedaan. Ook krijgt u uitleg over de mogelijke vormen van anesthesie en de gang van zaken rondom de operatie.