Radboudumc

print
Klompvoet

Klompvoet is een aangeboren afwijking aan de stand van de voet. Het gaat om een afwijking waarbij de voet in spits staat, maar ook naar binnen gekanteld is. Door deze typische stand van de voet is de diagnose vrijwel altijd duidelijk. Soms is toch extra röntgenonderzoek of overleg met een kinderneuroloog noodzakelijk. Het is belangrijk dat de behandeling van een klompvoet snel wordt ingezet.

De afwijking komt voor bij één op de 800 baby’s en wordt meestel direct na de geboorte herkend. Bij jongens komt de aandoening bijna twee keer zo vaak voor. In ongeveer 50% van die gevallen is de afwijking aan beide voeten.

Oorzaken klompvoet

Oorzaken kunnen onder meer zijn:

  • afwijkende ligging van de baby in de baarmoeder;
  • verstoring van de zenuwvoorziening in de voet.

Maar, meestal blijft de oorzaak onbekend. Wel weten we dat erfelijkheid een rol kan spelen.

Behandeling

In het Radboudumc behandelen we een klompvoet volgens de Ponseti-methode. Deze behandeling voeren we regelmatig uit. Dat gebeurt in het Kinderorthopedisch Centrum Oost (KoCO). Het KoCO is een samenwerkingsverband tussen de kinderorthopeden van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc. 

Door deze samenwerking kunnen we in onze regio goede en continue zorg waarborgen. Hierbij volgen we de richtlijnen die opgesteld zijn door de Nederlandse Orthopedische Vereniging.

Gips
De Ponseti-methode begint al enkele dagen na de geboorte. We brengen dan het aangedane voetje met behulp van gips steeds verder in de juiste stand. Dit duurt meestal 6 weken.

In het begin wisselt het gips één keer per week en zet de orthopeed of de gipsmeester het voetje beetje bij beetje in de goede stand. Het gips komt tot over de knie van uw kindje. Dit doen we om te voorkomen dat uw kind het gips uit kan trappelen. Wisselen van het gips gebeurt op de gipskamer. Dan is er ook gelegenheid om de huid van het voetje te verzorgen. Houdt u er rekening mee dat uw kind thuis, met een gips om, niet in bad kan!

Aanvullende operatieve ingreep
Regelmatig is een aanvullende operatieve ingreep nodig en behandelen we ook de achillespees om de spitsstand van de voet op te heffen. Het voetje moet dan opnieuw enkele weken in het gips.

Beugel met schoentjes
Is de stand van de voet gecorrigeerd, dan draagt uw kind gedurende lange tijd een beugel met schoentjes. Deze beugel houdt het voetje in de gecorrigeerde stand. De eerste drie maanden draagt uw kind de beugel 22 uur per dag, daarna alleen nog tijdens het slapen. Dit is soms wel enkele jaren nodig. In deze periode komt uw kind regelmatig op controle bij de orthopeed.

Tips

Gips

  • Uw kind mag met het gips in alle houdingen slapen, in zowel rug-, zij- als buikligging.
  • Het gips mag niet nat worden. Vocht is een van de oorzaken van huidproblemen.
  • Als het gips toch een beetje nat wordt, föhnt u het droog met lauwe warmte.
  • Controleer of het gips niet te strak zit en er geen drukplekjes aanwezig zijn.
  • Controleer regelmatig of de teentjes kunnen bewegen.

Periode beugel met schoentjes
Het is belangrijk dat u in deze periode de huid van uw kindje regelmatig controleert op drukplekken. Sokjes zonder naden helpen drukplekken te voorkomen.
Schaft u dingen aan als bijvoorbeeld kleertjes of een slaapzak, let er dan op dat deze wijd genoeg zijn of goed geopend kunnen worden.