Radboudumc

print
Op adem na borstkanker (BREATH)

Op adem na borstkanker (BREATH) is een zelfhulpwebsite voor alle vrouwen die klaar zijn met de behandeling van borstkanker. Op de website kunt u een programma volgen dat u helpt om een nieuw emotioneel evenwicht te vinden. U werkt aan twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden. 'Op adem na borstkanker' biedt laagdrempelige steun tijdens en na de behandeling en is voor iedereen toegankelijk.

Hoe werkt 'Op adem na borstkanker'? 

Het voordeel van 'Op adem na borstkanker' is dat u zonder hulpverlener aan de slag kunt. U werkt aan het online programma wanneer het u uitkomt. In totaal duurt het 16 weken. Met behulp van korte filmpjes, informatie, opdrachten en testen werkt u aan uw emotioneel herstel. Ze behandelen thema’s waar veel vrouwen na borstkanker mee te maken krijgen zoals: omgaan met een lichaam dat is veranderd, angst voor terugkeer, vermoeidheid, werkhervatting en sociale steun. Na het doorlopen van de zelfhulpwebsite bent u emotioneel meer in evenwicht. U kunt het leven na borstkanker oppakken op een manier die goed voelt voor u.

Het gebruik van 'Op adem na borstkanker' kost eenmalig €19,95 en wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed. Op de website 'Op adem na borstkanker' vindt u uiteraard meer informatie over de zelfhulpwebsite, het onderzoek dat is uitgevoerd en hoe u zich aan kunt melden.

Over emotioneel herstel na borstkanker

“De behandeling van borstkanker is als een achtbaan en plotseling sta je stil”, vertelde een vrouw enkele weken na het einde van haar behandeling. Toen iedereen om haar heen dacht dat het ergste achter de rug was, stond zij stil bij de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Stilstaan kan helpen om een nieuw evenwicht te vinden. Maar hoe vindt u een nieuw evenwicht en hoe snel kan dat? Is het normaal dat dit moeite kost? En hoe gaat u daarna verder?

'Op adem na borstkanker' is ontwikkeld door de afdelingen Medische Psychologie en Medische Oncologie. Medisch psychologen hebben veel kennis en expertise over emotioneel herstel na kanker en behandelen mensen die hierin vast lopen. Door de zelfhulpwebsite is deze kennis nu voor iedereen beschikbaar. De afdeling Medische Psychologie heeft onderzocht of zelfhulp via internet vrouwen kan helpen in het eerste jaar na borstkanker. De resultaten* zijn positief: vrouwen met toegang tot de zelfhulpwebsite herstelden sneller dan vrouwen die dat niet hadden.

*gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology (2015, Vol.33, 2763-2771)

BREATH website

 

  Breath op adem na borstkanker

Reacties

  • “Je bent moe en zit met allerlei vragen, zoals wanneer begin je weer met werken en hoe doe je dat geleidelijk?”
  • “Ik heb geleerd om te kijken naar: wat vind ík belangrijk, wat is gezond voor mij, wat is goed voor mij.”
  • “De grootste kracht is de kracht die in mezelf zit. Kracht door naar mijn gevoel te luisteren én te handelen.”
  • “Achteraf gezien was ik liever eerder met de website begonnen, bijvoorbeeld een maand na de chemo.”