Radboudumc

print
Operatie bij borstkanker

Een operatie is bij borstkanker meestal de eerst aangewezen behandeling. Dit kan een borstbesparende operatie (lumpectomie) zijn gevolgd door bestraling, of een operatie waarbij de hele borst wordt verwijderd (ablatio). Samen met uw arts bespreekt u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Na een ablatio kunt u kiezen voor een borstreconstructie.

Uitzaaiingen

Om eventuele uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel op te sporen, maken we voor of tijdens de operatie gebruik van de schildwachtklierprocedure. Als er sprake blijkt van uitzaaiingen, volgt okselklierverwijdering.

Chemotherapie

Soms is de tumor in de borst zo groot, dat eerst chemotherapie wordt gegeven.  Dit wordt een neo-adjuvante behandeling genoemd.  Meestal is het doel van de chemotherapie de tumor te verkleinen, zodat een operatie alsnog mogelijk is.

Direct naar

Onderzoek:
Borstsparende therapie bij vroege borstkanker leidt tot betere overleving

Borstsparende chirurgie met radiotherapie heeft minstens een vergelijkbare overleving als mastectomie (borstamputatie) zonder radiotherapie bij vrouwen met een vroeg stadium van borstkanker. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers - onder leiding van Marissa van Maaren (IKNL) - in een publicatie in The Lancet Oncology op basis van een studie naar de algehele 10-jaarsoverleving en borstkankerspecifieke overleving van patiënten na een borstsparende operatie met radiotherapie vergeleken met een mastectomie. De onderzoekers hopen dat patiënten en zorgprofessionals op basis van dit onderzoek beter geïnformeerd zijn over de mogelijke uitkomsten van beide behandelingen en zo samen een gefundeerde keuze kunnen maken.

De publicatie in The Lancet Oncology