Radboudumc

print
Operatie bij kanker in het oor

Bij een operatie van kanker in het oor verwijderen we de tumor en als het mogelijk is een marge van gezond weefsel rondom de tumor.

De operatie

De schedelbasis- of hoofd-hals chirurg doet de operatie bij kanker in het oor. Wat hij precies weghaalt, hangt af van de plek van de tumor:

Tumor alleen in de gehoorgang
We verwijderen de gehele gehoorgang en het trommelvlies. De chirurg haalt ook het bot rondom de gehoorgang weg. Soms moet ook (een deel van) de oorschelp verwijderd worden.

Tumor is uitgebreid richting het middenoor
We verwijderen de tumor en soms ook het binnenoor (gehoororgaan) en het evenwichtsorgaan. We proberen de aangezichtszenuw intact te laten. 

Tumor is uitgebreid richting kaakgewricht of oorspeekselklier We verwijderen de tumor en een gedeelte van het kaakgewricht en de oorspeekselklier. Ook kan het nodig zijn de klieren in de omgeving van de tumor te verwijderen. Het gaat dan om de lymfeklieren in uw nek en de speekselklier aan de kant van het hoofd waar de tumor zit.

Tumor (is uitgebreid tot) in de oorschelp
We verwijderen de tumor en de oorschelp. U kunt al voor de operatie beslissen of u een prothese (kunstoorschelp) wil voor de weggenomen oorschelp. De chirurg plaatst dan tijdens de operatie schroeven in het bot bij uw oor. Zodra de wond goed genezen is, kunt u hier de prothese op klikken. Als er niet voldoende bot aanwezig is om de schroeven op te plaatsen, kan er een prothese op uw huid geplakt worden. De prothese heeft alleen een cosmetische functie; u kunt er dus niet mee horen.  

Gevolgen van de operatie

De gevolgen van de operatie zijn vooral afhankelijk van de plaats waar u geopereerd bent en hoe uitgebreid de operatie was. De gevolgen kunnen zijn:

  • Gehoorverlies. Als uw midden- en binnenoor verwijderd zijn, kunt u niet meer horen met het geopereerde oor. Vaak is dit (gedeeltelijk) op te lossen met een hoortoestel. Zelfs na een ooramputatie is het gehoor vaak nog te revalideren met een bot-verankerd hoortoestel. Dit  wordt ook wel een ‘hoorschroef’ of ‘bone-anchored hearing aid’ genoemd.
  • Evenwichtsstoornissen. Als uw evenwichtsorgaan verwijderd is, kunt u problemen krijgen met uw evenwicht en last krijgen van duizeligheid. U heeft hier meestal direct na de operatie veel last van, maar dit herstelt zich doorgaans volledig.
  • Littekens. Littekens die achterblijven na een operatie kunnen pijn doen, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Uw arts kan u doorverwijzen naar een huidtherapeut. Deze kan littekenmassage doen, zodat uw klachten minder worden. Ook kunt u littekenpleisters gebruiken om de littekens te verzachten of verminderen.
  • Lymfoedeem (ophoping van lymfvocht). Door de operatie kunnen lymfklieren en lymfvaten beschadigen waardoor weefselvocht niet meer goed afgevoerd kan worden. U kunt dan last hebben van een gezwollen, gespannen en pijnlijke huid. Uw arts kan u hiervoor doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut of huidtherapeut.
  • Aangezichtsverlamming door uitval van de aangezichtszenuw. De aangezichtszenuw zorgt dat de spieren van uw gezicht aanspannen. De zenuw is dus belangrijk voor het bewegen van spieren in uw gezicht (de mimiek). Door de operatie kan de aangezichtszenuw aan de geopereerde kant van uw gezicht beschadigd raken, waardoor hij slechter of niet meer werkt. Die kant van uw gezicht raakt dan (gedeeltelijk) verlamd. U kunt hierdoor uw oog niet goed sluiten en/of u heeft een hangende mondhoek. Deze verlamming is vaak tijdelijk en duurt meestal enkele weken tot maanden. 

Reconstructie

Als er door de operatie een te grote wond ontstaat, is soms een reconstructie nodig. Dat betekent dat we een ander stuk van uw huid of spieren gebruiken om de wond dicht te maken. Vaak kan de chirurg hier een van uw kauwspieren voor gebruiken, zodat er geen extra wond ontstaat. Ook geeft het gebruik van deze spier weinig tot geen klachten.

Radboudumc Centrum voor Oncologie

Bekijk onze patiëntervaringen

Contact

Maak kennis met ons multidisciplinaire team voor hoofd-hals kanker.

Bezoekadres
Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie
Ingang West
Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen
Route 381

Telefoon
(024) 361 51 24