Radboudumc

print
Operatie bij strottenhoofdkanker

Bij een operatie van strottenhoofdkanker verwijdert de arts uw hele strottenhoofd of een deel ervan. Het gedeeltelijk verwijderen van het strottenhoofd wordt ook wel partiële laryngectomie genoemd. Het verwijderen van het hele strottenhoofd heet totale laryngectomie.

De operatie

Bij een operatie bij strottenhoofdkanker verwijdert de hoofd-hals chirurg uw strottenhoofd of een deel ervan. Bij de totale laryngectomie verwijdert hij daarnaast uw stembanden, strottenklepje en het weefsel rondom uw strottenhoofd. Daarnaast kan het nodig zijn om ook de lymfklieren uit uw hals te verwijderen (halsklierdissectie). Soms is het ook nodig om (een deel van) uw schildklier weg te nemen.

Door een totale laryngectomie heeft u geen stembanden meer. Na de operatie leert u hoe u op een andere manier kunt spreken. Dat gebeurt met een stemprothese. Ook ademhalen gaat anders. Dat komt omdat de arts een gaatje maakt in uw hals: een tracheostoma. U ademt dan niet meer door uw mond of neus, maar door de opening in uw hals. Op deze manier ademen gaat vanzelf. Direct na de operatie plaatsen we tijdelijk een buisje (canule) in dit tracheostoma. Dit beschermt uw longen tegen eventueel wondvocht. Meestal kan deze na een dag al verwijderd worden. 

Ademhaling voor operatie  Ademhaling na operatie
Ademhaling vóór verwijdering van het strottenhoofd
(afbeelding: KWF / Kanker.nl)
Ademhaling ná verwijdering van het strottenhoofd
(afbeelding: KWF / Kanker.nl)

Stemprothese

Wanneer ook uw stembanden verwijderd moeten worden, plaatsen we meestal tijdens de operatie een stemprothese (stemknoopje of spraakknoopje). Een stemprothese is ongeveer 1 centimeter groot en komt tussen uw luchtpijp en slokdarm in. De stemprothese is een kunststof ventieltje. Het zorgt ervoor dat er lucht van uw luchtpijp naar de slokdarm kan stromen. Vervolgens kan deze lucht de mondholte instromen en uw slijmvliezen laten trillen. Dit brengt geluid voort zodat u kunt praten. Omdat de klankkast (uw mond, kaken, lippen, neus etc.) onveranderd is, is de klank uw stem en bijvoorbeeld ook uw accent herkenbaar. Maar het is niet mogelijk om toonhoogteverschillen te maken, dus uw stem klinkt wel eentonig. Een logopedist leert u hoe u met de stemprothese kunt spreken. Dit gaat meestal makkelijk en snel. Als de stemprothese niet tijdens de operatie geplaatst kan worden, gebeurt dit vaak enkele maanden daarna. 

Na de operatie

De meeste mensen herstellen lichamelijk vrij snel na het verwijderen van het strottenhoofd. De opnameduur is 2 tot 3 weken. Het weggenomen weefsel onderzoeken we in het laboratorium. Als daaruit blijkt dat er nog kankercellen aanwezig zijn, is na de operatie nog aanvullende bestraling of chemotherapie nodig. 

Is uw schildklier (deels) verwijderd? Dan kan de aanmaak van schildklierhormonen verstoord raken. Dit kunnen we vaststellen met bloedonderzoek. Een tekort aan schildklierhormoon kunnen we met medicijnen behandelen.   

Controle

Eén week na uw ontslag uit het ziekenhuis heeft u een controle-afspraak bij uw arts en verpleegkundige. Vaak bezoekt u dan ook de logopedist en diëtist om te controleren of u weer goed kunt praten en slikken. U blijft nog drie jaar onder controle om vast te stellen of de kanker helemaal wegblijft.

Gevolgen verwijderen strottenhoofd

Het verwijderen van het strottenhoofd heeft ingrijpende gevolgen voor uw dagelijks leven en uw naasten. U ademt en spreekt anders. Doordat u niet meer via de neus of mond ademt, ruikt u minder, verandert uw smaak, kunt u last hebben van slikklachten, kortademigheid en bijvoorbeeld boeren. Uitgebreide informatie over de gevolgen van deze operatie vindt u op de website van Kanker.nl.

Radboudumc Centrum voor Oncologie

Bekijk onze patiëntervaringen

Contact

Maak kennis met ons multidisciplinaire team voor hoofd-hals kanker.

Bezoekadres
Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie
Ingang West
Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen
Route 381

Telefoon
(024) 361 51 24