Radboudumc

print
Operatie grote lichaamsslagader

De grote lichaamsslagader of aorta bevindt zich voor een deel in de borst en buikholte. Op die plek kan de aorta verwijd zijn. Dit heet thoraco-abdominaal aorta aneurysma (TAAA) of Verwijding van de lichaamsslagader.

Om te voorkomen dat de wand van uw aorta openscheurt, moeten we het aneurysma uitschakelen met een operatie aan uw grote lichaamsslagader. Hierbij openen we uw borstkast en buikholte en vervangen we het aangetaste deel van de aorta  door een kunststof aorta. Aftakkingen van de aorta worden in dit nieuwe kunststof deel ingehecht. De chirurg verwijdert het aangetaste deel van uw aorta niet, maar trekt dit over het nieuwe kunststof gedeelte heen. De vernieuwde aorta wordt op deze manier goed afgedekt.

De operatie duurt zes à zeven uur en wordt uitgevoerd door één of twee thoraxchirurgen en een assistent-thoraxchirurg.

Doorbloeding van uw organen

Een circulatiemachine zorgt er tijdens de operatie voor dat de doorbloeding van uw organen kunstmatig wordt overgenomen.

Bloedtoevoer naar ruggenmerg

Met zenuwgeleidingsonderzoek controleren we tijdens de operatie de bloedtoevoer en daarmee de functie van uw ruggenmerg. Als de bloedtoevoer onvoldoende is, kunnen er beschadigingen optreden waaronder een dwarslaesie. Dit willen we uiteraard voorkomen. 

Sneetje in de linkerlies

Tijdens de operatie leiden we uw bloedsomloop om, zodat uw hart en longen minder belast worden. Hiervoor legt de chirurg een slangetje in het bloedvat van uw linkerlies. Zo verminderen we de kans op beschadiging van uw ruggenmerg. Na de operatie hebt u dus een klein sneetje in de linkerlies.

Lichaamskoeling

Tijdens de operatie koelt uw lichaam spontaan af tot een temperatuur van ongeveer 32° C. Dit beperkt de kans op schade aan weefsels.