Radboudumc

print
Operatie bij neus(bij)holtekanker

Bij de operatie neemt de arts het tumorweefsel weg uit de neusholte en/of neusbijholte(n). Afhankelijk van de plaats van de tumor gaat de operatie via:

 • uw neusgaten;
 • een snee langs de neus.

Voor deze operatie brengen we onder algehele narcose (verdoving). Een hoofd-hals chirurg doet de operatie. Deze duurt 2 tot 3 uur.

Operatie via uw neusgat(en)

Kleine tumoren kunnen we soms via uw neusgat(en) verwijderen. Hiervoor gebruikt de hoofd-hals chirurg lange instrumenten en een kleine camera. Dit wordt ook wel endoscopische operatie of sleutelgatchirurgie genoemd. Deze manier van opereren is voor u minder belastend omdat de chirurg geen snede hoeft te maken.

Operatie via uw wang

Vaak is het nodig om een operatie van buitenaf uit te voeren. Meestal maakt de hoofd-hals chirurg dan een snede in de plooi van uw neus naar uw wang. Via deze snede krijgt de arts toegang tot uw neus en neusbijholten. Deze operatie heet een laterale rhinotomie.

In zeldzame gevallen moet zo veel weefsel verwijderd worden dat de hoofd-hals chirurg weefsel van een ander deel van uw lichaam moet gebruiken om de wond te sluiten. Bijvoorbeeld huid of bot uit uw been. In dat laatste geval wordt u dus op twee plekken geopereerd: rondom uw neus en aan uw been.
 
Is de tumor doorgegroeid in uw bovenkaak of verhemelte? Dan moeten we ook dat weefsel verwijderen. Daardoor kan er een opening ontstaan tussen uw neusholte en mond. Daardoor kunt u niet goed eten en praten. Daarom vullen we deze opening met een zogenaamde klosprothese. Deze prothese sluit uw neusholte af van uw mond.

Is de tumor doorgegroeid naar uw hersenvliezen? Dan voert de hoofd-hals chirurg de operatie soms samen met een neurochirurg uit.

Gevolgen operatie neus(bij)holtekanker

 • Gevoelloosheid in uw wang
  Na een operatie van neus(bij)holtekanker kan uw wang gevoelloos zijn. Dit is meestal tijdelijk. Dat u niet voelt, komt omdat het weefsel rondom uw gezichtszenuwen gezwollen is. Als het weefsel weer slinkt, krijgt u weer gevoel in uw wang. Als de arts de zenuw weg heeft moeten nemen tijdens de operatie, komt het gevoel in die wang niet meer terug.
 • Littekens
  Na de operatie kunnen littekens achterblijven op de plek waar we een snede moesten maken. Meestal maakt de chirurg de snede in de plooi tussen uw neus en wang, waardoor de littekens bijna niet opvallen. Deze littekens kunnen soms wel pijn doen, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Uw arts kan u eventueel doorverwijzen naar een huidtherapeut. Deze kan met littekenmassage uw klachten verminderen. Ook zijn er speciale littekenpleisters die de littekens verzachten of verminderen.
 • Veranderingen in de vorm van uw gezicht
  Als er veel weefsel verwijderd is tijdens de operatie, kan de vorm van uw gezicht veranderen.
 • Verminderd reukvermogen
  Na de operatie kunt u tijdelijk minder goed ruiken. Soms is dit blijvend. Verminderde reuk beïnvloedt ook de smaak. Soms kunt u na de operatie uw neus niet meer normaal snuiten, omdat het moeilijk is druk op te bouwen.  
 • Tranend oog
  Door uw neus loopt een traanbuis. Soms moeten we deze bij de operatie doorsnijden of ontstaat er druk op. Dan kunt u na de operatie last krijgen van een tranend oog. 

Na de operatie

Na de operatie blijft u een paar dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. Meestal is na deze operatie nog bestraling nodig.

 

Contact

Maak kennis met ons multidisciplinaire team voor hoofd-hals kanker.

Bezoekadres
Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie
Ingang West
Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen
Route 381

Telefoon
(024) 361 51 24