Radboudumc

print
Operatie bij slokdarmkanker

Voor de operatie

Vóór de operatie krijgt u meestal een behandeling met radio-chemotherapie. Doel is de tumor te verkleinen en zoveel mogelijk tumorweefsel te vernietigen voor de operatie. Een kleinere tumor zorgt er ook voor dat u weer beter kunt eten en dus in een betere conditie komt voor de operatie.  

De operatie

De operatie bestaat uit verwijdering van uw slokdarm en het bovenste gedeelte van uw maag. Meestal verwijdert de arts ook de omringende lymfeklieren. Over het algemeen gebeurt dit via de buikholte, maar soms wordt ook de borstkas geopend, met name als de tumor in de buurt van de luchtpijp ligt. De laatste tijd doen artsen ervaring op met kijkoperaties in de borstholte. Bij dit type ingreep blijft de borstkas gesloten.
 
In uw hals komt eveneens een opening, meestal aan de linkerzijde. Nadat uw slokdarm met de tumor is verwijderd, wordt het overgebleven deel van de slokdarm (het halsgedeelte) weer met de maag verbonden. Meestal maakt de arts van de resterende maag een buis, de buismaag. Deze buismaag hecht hij in uw hals aan uw slokdarm. Als dit niet mogelijk blijkt, maakt de arts een nieuwe verbinding met behulp van een stuk van de dikke darm, een colon-interpositie. Dit kan bijvoorbeeld als een deel van de maag in het verleden al is verwijderd.

Na de operatie

Na de operatie hebt u een buisje (tube) in uw keel. U kunt dan nog niet praten. Het buisje wordt op de Intensive Care (IC) zo snel mogelijk verwijderd. Als uw lichamelijke toestand stabiel is, gaat u de volgende dag van de Intensive Care terug naar de verpleegafdeling Heelkunde. De totale opname duurt gemiddeld zeven tot tien dagen . Na ongeveer twee weken komt u terug op de polikliniek Heelkunde voor controle en krijgt u ook de  uitslag van het weefsel dat tijdens de operatie is weggenomen

Maak een afspraak

Opnamebureau Heelkunde:
T (024) 361 47 87
Polikliniek:
T (024) 361 38 08