Radboudumc

print
TESE

Een TESE (Testiculaire Sperma Extractie) voeren we uit als u geen zaadcellen in uw zaadlozing hebt, hoewel er geen verstoppingen in uw zaadleiders zijn gevonden. We proberen dan zaadcellen uit uw zaadbal te verkrijgen. Daarvoor opent de uroloog de balzak en de teelbal om een stukje weefsel (biopt) uit uw teelbal te kunnen nemen. De analist onderzoekt dit weefsel vervolgens op zaadcellen. Deze behandeling doen we vóórdat we bij uw partner een ICSI-behandeling starten.

Waarom TESE?

Als u geen zaadcellen in de zaadlozing hebt, heeft dit gevolgen voor de kans op zwangerschap van uw partner. Met een TESE kunnen we onderzoeken of we zaadcellen uit uw zaadbal (de testes) kunnen verkrijgen. Als dit inderdaad zo is, vriezen we de zaadcellen in die we tijdens het onderzoek vinden. Later gebruiken we deze voor de ICSI-behandeling.

Vóór de TESE

Voordat u de TESE-behandeling krijgt, is het is belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

Meld ziekte of koorts
Bent u in de drie maanden vóór de TESE ziek geweest? Of hebt u koorts gehad? Neem dan contact met ons op. Mogelijk moeten we de TESE dan namelijk uitstellen omdat de kans bestaat dat we dan tijdens de behandeling geen zaadcellen aantreffen. Ziekte en koorts kunnen namelijk nadelig zijn voor de kwaliteit van uw zaad.

Leefregels
Voor een zo optimaal mogelijke behandeling moet u zich houden aan enkele voorzorgsmaatregelen en leefregels. Dit doet u in de drie maanden voor de TESE. U vindt deze leefregels in de folder over TESE.

Scheren
Een week vóór de TESE scheert u uw balzak en het gebied er omheen. Als u dit rond die periode doet, krijgen eventuele wondjes voldoende kans om te genezen. Dit vermindert het risico op infectie.

De TESE-behandeling

De TESE-behandeling doen we op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Een uroloog voert de behandeling uit en wordt daarbij geassisteerd door een verpleegkundige. Ook is er een analist aanwezig bij de ingreep. De TESE duurt ongeveer één uur.

De ingreep
Tijdens de ingreep ligt u met ontbloot onderlichaam op een behandeltafel. Uw balzak wordt bestreken met jodium en we leggen er steriele doeken omheen. Daarna zorgen we met enkele prikjes voor een plaatselijke verdoving. Heel soms voeren we de TESE uit onder volledige narcose op een operatiekamer. Als de verdoving is ingewerkt, maakt de uroloog een kleine snede in uw balzak om één of meer stukjes weefsel (biopten) uit de zaadbal te kunnen halen. Daarna hecht de uroloog de wond en bent u klaar.

De uitslag
De analist brengt de biopten direct naar het Fertiliteitslaboratorium om te onderzoeken of er zaadcellen in de biopten zitten. Na ongeveer twee uur is de uitslag bekend. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden:

  • We vinden voldoende zaadcellen die van goede kwaliteit zijn. Dan vriezen we deze direct in zodat we ze later bij de ICSI-behandeling kunnen gebruiken. 
  • We vinden zaadcellen, maar helaas niet genoeg om deze in te kunnen vriezen. Soms voeren we dan opnieuw een TESE uit op de dag van de eicelpunctie van uw partner. Dit noemen we een acute TESE. Soms blijkt op de dag van de punctie dat het ingevroren zaad helaas toch niet voldoende is. Ook dan voeren we een acute TESE uit.
  • We vinden geen zaadcellen. Dit is helaas het geval bij ongeveer de helft van de mannen die een TESE ondergaan. Een ICSI-behandeling is dan ook niet mogelijk.

Zaadbalkanker
Mannen met een verminderde vruchtbaarheid hebben een wat grotere kans op zaadbalkanker. Bij een TESE nemen we daarom altijd een extra biopt. Dit onderzoeken we op de aanwezigheid van zaadbalkanker of op voortekenen daarvan. Zes weken na de TESE maken we met u een afspraak om het resultaat van dit onderzoek te bespreken.

Na de TESE

Na de TESE-behandeling blijft u op de polikliniek om even bij te komen van de behandeling. Uw arts komt na een tijdje langs om uw wond te controleren en om de uitslag met u te bespreken. Als u één keer geplast heeft en er zijn geen bijzonderheden, dan mag u naar huis. Het is verstandig om een naaste te vragen om u naar huis te brengen. Zelf reizen, zelfs lopen, is namelijk niet mogelijk vanwege de verdoving en de kans op nabloeden.

Ondergoed
Houd er ook rekening mee dat na de TESE bewegingen van uw balzak gevoelig zijn. Daarom is het verstandig om na de ingreep een strakke onderbroek of een zwembroek te dragen om uw balzak op zijn plaats te houden.

Vervolgafspraak
Als uw wond goed geneest, hoeft u niet meer op controle te komen bij uw uroloog. Als u twijfelt over uw herstel, neem dan altijd contact met ons op. Twaalf maanden na de TESE maken we een echo van uw balzak om vast te stellen of uw zaadbal goed is hersteld. Daarnaast bepalen we uw testosteronwaarde. Het verwijderen van het weefsel tijdens de TESE kan namelijk leiden tot een verlaagde productie van testosteron. Testosteron is een hormoon dat wordt aangemaakt in de zaadbal. Het is een belangrijke stof voor de sterkte van uw botten en spieren. In de folder over de TESE leest u meer over de nazorg en leefregels na de TESE.

Uw persoonlijke TESE-zorgtraject in een app

Krijgt u een TESE-behandeling in het Radboudumc? Dan kunt u in de app 'MyFertiCare' uw persoonlijke zorgtraject bekijken. Hierin staan alle stappen die u doorloopt en al uw afspraken. Bekijk de demo.

Informatiefolder

Radboudumc meest ervaren in ICSI-behandelingen met PESA en TESE zaad

Wij voeren al een aantal jaren ICSI-behandelingen met chirurgisch verkregen zaad uit. Inmiddels passen we enkele honderden PESA- en TESE-behandelingen per jaar toe. Door onze ruime ervaring zijn onze zwangerschapsresultaten na PESA en TESE zeer goed. Ook het wetenschappelijk onderzoek dat onze afdeling op dit gebied uitvoert is toonaangevend.

tese pesa