Radboudumc

print
Bestraling

Bestraling is de behandeling van kanker met radiotherapie. Doel: het doden van kankercellen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Bestraling is een lokale, uitwendige behandeling. Afhankelijk van de soort kanker kunt u ook een combinatie van uitwendige en inwendige bestraling krijgen.

Intakegesprek

De behandeling op de afdeling Radiotherapie begint met een intakegesprek. Dit gesprek hebt u met de radiotherapeut (bestralingsarts). De radiotherapeut bespreekt met u hoe de bestralingsbehandeling verloopt, welke bijwerkingen u kunt verwachten en hoe u hiermee om kunt gaan. Als u het prettig vindt, mag u altijd iemand meenemen om bij dit gesprek aanwezig te zijn. Meld u zich bij uw eerste bezoek aan de afdeling aan de balie in de polikliniek.

CT-scan

Voorafgaand aan de bestraling maken we eerst een CT-scan. Hiervoor maken we na het intakegesprek een afspraak. Op de CT-scan geven we aan welk gebied bestraald moet worden. Dit gebied tekenen we met behulp van een CT-simulator op de huid. Ook berekenen we met behulp van de CT-scan de hoeveelheid straling die nodig is.

Fixatiemiddelen

Soms moet een lichaamsdeel dat makkelijk beweegt, bestraald worden. Bijvoorbeeld uw hoofd, armen of benen. Dan maken we een masker of fixatiemiddel. Deze mal zetten we vast op de tafel zodat u iedere keer in dezelfde positie ligt.

Bestraling

Enkele dagen na deze voorbereidingen, is het definitieve bestralingsplan klaar en begint uw bestralingsbehandeling. Uit ervaring weten we dat u voor de eerste bestraling erg gespannen kunt zijn. Het is daarom verstandig om iemand uit uw naaste omgeving mee te nemen. De laborant gaat met u mee de bestralingsruimte in en helpt u om zo makkelijk mogelijk op de behandeltafel te gaan liggen zodat u zich zo goed mogelijk kunt ontspannen. Met behulp van lichtbundels stelt de laborant het bestralingstoestel nauwkeurig in op de markeerlijnen op uw huid of masker. De bestraling zelf duurt slechts een paar minuten. Het instellen van de apparatuur, het uitkleden, de bestraling en het aankleden duurt in totaal ongeveer 10 tot 15 minuten.

Serie bestralingen

Soms dienen we bestraling eenmalig toe. Maar de meeste patiënten worden meer dan één keer bestraald. Bijvoorbeeld omdat een hoge dosis straling nodig is. De kankercellen kunnen we door de herhaling namelijk zo goed mogelijk vernietigen, terwijl gezond weefsel dat beschadigd is geraakt zich tussen de bestralingen door kan herstellen. Bestraling vindt meestal dagelijks plaats op werkdagen gedurende een aantal weken. De afspraken hiervoor plannen we vooraf, zodat u op tijd weet op welke dagen u moet komen.

Controle

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedereen anders. Daarom controleren we deze reactie regelmatig zodat we eventueel de serie bestralingen kunnen aanpassen. Meestal maken we de gehele behandelserie af zoals we gepland hebben. Soms is het tijdens de behandeling nodig om uw bloed te controleren. Daarnaast bespreekt de radiotherapeut geregeld met u hoe u de behandeling verdraagt. U kunt dan meteen al uw vragen stellen. Bij al deze controles letten we vooral op de eventuele bijwerkingen van de bestraling. Ook na de bestraling vindt controle plaats. We kijken dan of het gewenste effect bereikt is. Of dat er misschien sprake is van (late) bijwerkingen. Na een maand of twee kunnen we bepalen of de therapie succesvol is geweest.

lees meer over de bijwerkingen en veelgestelde vragen