Radboudumc

print
Verstandskies verwijderen

Hebt u een afspraak voor het operatief verwijderen van een verstandskies? Dan is het goed om te weten wat u kunt verwachten tijdens en vlak na de behandeling en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

De operatie

Om uw verstandskies te kunnen verwijderen maakt de MKA-chirurg een klein sneetje in het tandvlees rondom de kies. Als het nodig is, wordt ook een beetje bot rond de kies weggehaald met een klein boortje. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid. Daarom vindt u het misschien prettig om ondertussen muziek te luisteren op uw mp3-speler. Dat is geen enkel probleem. Na het verwijderen van de kies hecht de MKA-chirurg het tandvlees. Dit gebeurt meestal met hechtdraad dat vanzelf oplost.

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de verwijdering van uw verstandskies voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert. Daarna krijgt u steriele doeken over uw gezicht en over uw kleding. Uw neus en mond blijven hierbij onbedekt. U kunt dus vrij ademen. Uw voorhoofd en ogen worden wel afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. De MKA-chirurg en de verpleegkundigen die u behandelen, dragen een muts, een mondmasker en steriele handschoenen.

Mogelijk ongemak na de behandeling

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen) om het grootste deel van de pijn te voorkomen. Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg. Door het verwijderen van de kies ontstaat een gaatje in het kaakbot. Dit is na enkele maanden dichtgegroeid.

Verzorging na verwijderen verstandskies

Het is belangrijk dat de wond die ontstaat door het verwijderen van uw verstandskies snel en goed heelt. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Het helpt als u na de operatie met een aantal dingen rekening houdt.

Risico’s
Roken en alcohol drinken vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen. Ook kunt u tot drie dagen na de behandeling beter niet in de zon of in een hete omgeving gaan zitten. De kans dat de zwelling toeneemt is dan namelijk groot.

Tandenpoetsen
In verband met een eventuele nabloeding is het verstandig de dag van de ingreep de mond niet te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond en hechtdraadjes.
Vanaf de dag na de ingreep kunt u ook de wond voorzichtig schoonborstelen. Wij raden u daarbij aan een zachte, niet-elektrische  tandenborstel te gebruiken.

Eten en drinken
Als u last hebt van de behandeling kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten. Geleidelijk kunt u dan weer op uw normale voeding over gaan. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden of op uw lip of tong bijten.

Complicaties na verwijderen verstandskies

We werken voorzichtig en precies. Toch kan het operatief verwijderen van een verstandskies in een enkel geval meer ongemak geven dan verwacht. Het is goed om te weten welke complicaties kunnen optreden en wat u in zo’n geval kunt verwachten of kunt doen aan verzorging.

Wanneer pijn of zwelling aanhoudt
Een enkele keer verloopt de genezing van de wond niet zoals het hoort. Is de zwelling of pijn na vier dagen niet minder of wordt deze erger? Of krijgt u koorts boven 39°C? Neemt u dan contact op met de polikliniek MKA.

Nabloeden
Tot 24 uur na de ingreep kan de wond een beetje nabloeden. Dit stopt meestal vanzelf. Wij raden u aan uw mond de eerste dag niet te spoelen. Hierdoor kan het stolsel dat zich in de wond heeft gevormd namelijk weer losraken. Wanneer het bloeden niet stopt, of erger wordt, kunt u de volgende vier stappen volgen:

  1. Neem een gaasje of een schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog.
  2. Pak een tweede gaasje en vouw dit dubbel, of leg een knoop in een schone zakdoek. Een ongebruikt theezakje werkt ook goed.
  3. Leg het gaasje, de zakdoek of het theezakje op de wond.
  4. Houd uw tanden een half uur stevig op elkaar. Door de druk die u hiermee uitoefent op de wond zal het bloeden stoppen.

Doof of prikkelend gevoel
Na het verwijderen van een verstandskies uit uw onderkaak, kan één zijde van het voorste gedeelte van uw tong doof of prikkelend aanvoelen. Ook kunt u doofheid of een prikkeling voelen in uw onderlip of kin. Dit komt door een tijdelijk verminderde functie van de tonggevoelszenuw of de gevoelszenuw van lip en onderkin. De prikkeling of doofheid verdwijnt meestal binnen een paar weken. De gevoelloosheid heeft geen invloed op het bewegen van uw tong- of gezichtsspieren.

Beschadiging andere kies of vulling
Ondanks het feit dat we uiterst voorzichtig werken, kan het zijn dat er tijdens de operatie wat druk uitgeoefend moet worden op een buurkies. Een deel van die kies, of een vulling daarin, kan dan afbreken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Wij zullen dit aan uw tandarts laten weten zodat hij of zij dit kan herstellen.

Open verbinding tussen mondholte en neusbijholte
Na het verwijderen van een verstandskies uit de bovenkaak kan een verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte.